Απάντηση στη τριμερή της Ελλάδος -Κύπρου και Αιγύπτου αλλά και στον ΟΗΕ ήταν η απόρριψη της σύστασης προς την Τουρκία να αποσύρει το “Barbaros” απο την ΑΟΖ της Κύπρου έδωσε το εθνικό Συμβούλιο της Τουρκίας που μια Μαραθώνια σύσκεψη αποφάσισε την απόρριψη της πρότασης του ΟΗΕ !
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου ζήτησαν από την Τουρκία να τερματίσει τις σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και να μην προβεί σε παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον.
Σύμφωνα με πληροφορίες : Mέλη του ΣΕΑ που θα πήραν για πρώτη φορά μέρος στη συνεδρίαση ήταν οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς και Γιαλτσίν Ακντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούοσγλου.
Το σημαντικότερο θέμα της συνεδρίασης υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας Ερντογάν ήταν η καταπολέμησης της παράλληλης δομής που έχει εδραιωθεί μέσα στο κράτος αλλά που δεν κινείται σύμφωνα με τους κανόνες του κράτους.
Αναμένονται και τροποποιήσεις στο πλαίσιο αυτό στο Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας , το οποίο είναι γνωστό ως «κόκκινο βιβλίο».
Ειδικά για την Κύπρο, στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι «θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων στην περιοχή όπου η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχει εξουσιοδοτήσει την εγγυήτρια δύναμη, την Τουρκία, για έρευνες».
Την πρόταση για απόσυρση του «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ μετέφερε στην Αγκυρα ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ κ. Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, ο οποίος είχε στην τουρκική πρωτεύουσα σειρά επαφών, στο πλαίσιο προσπάθειας να εκτονωθεί η κρίση και να επαναληφθούν οι συνομιλίες, και εισέπραξε την άρνηση της τουρκικής πλευράς.
Ο Τουρκικός Στόλος παρακολουθεί από κοντά το πλοίο γεωτρύπανο SAIPEM-10000 υπό σημαία από τις Μπαχάμες, που πραγματοποιεί, γεωτρήσεις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου οικόπεδα της Κύπρου στα νότια του νησιού.