Ζητήσαμε απο τις ΗΠΑ 18 + Αμφίβια AAV7A1 ,αλλά μας δίνουν τα μισά …Πάλι καλά αφού εμείς τους τα δίνουμε όλα !!

Την δωρεάν παραχώρηση από τα αμερικανικά αποθέματα, αμφιβίων τεθωρακισμένων οχημάτων AAV7A1, έχει εξασφαλίσει εδώ και μερικούς μήνες ο Ελληνικός Στρατός, προς κάλυψη των αναγκών της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Στην κατεύθυνση αυτή είχε παρέμβει προσωπικώς και ο τότε Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ και νυν διοικητής 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, πιέζοντας για την προώθηση του αιτήματος ώστε η αμερικανική πλευρά να προσφέρει τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Πράγματι, η ανταπόκριση ήταν θετική και τον παρελθόντα Δεκέμβριο οι αμερικανικές υπηρεσίες ειδοποίησαν για την ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος με ελάχιστο κόστος.

Οι Αμερικανοί δέχθηκαν να καλύψουν και  το κόστος των απαραιτήτων εργασιών συντηρήσεως και επισκευής πριν την παράδοση των οχημάτων, το ύψος του οποίου υπολογίζεται σε 25 εκατ. $ περίπου.

Εκτιμάται ότι η παράδοση των οχημάτων στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί  ίσως το 2020 και ο αριθμός τους θα καλύπτει τις ανάγκες ενός Συγκροτήματος Αποβατικού Τάγματος, με 18 οχήματα τυπικής διαμορφώσεως, ένα διοικητικό και ένα περισυλλογής

Μόνο  που τα τελευταία νέα μας προσγείωσαν απότομα ,αφού οι Αμερικανοί μας δίνουν τελικά μόνο 9 AAV7A1 απο τα 18 +  που είχαμε ζητήσει , ένα διοικητικό και ίσως ένα Περισυλλογής  που κρίνεται απολύτως απαραίτητο !!

Σε άσκηση που διεξήχθη Δεκέμβριο 18 και Ιανουάριο του 19  στην ευρύτερη περιοχή του Παγασητικού Κόλπου με επίκεντρο τα Γλαφυρά του Βόλου με συμμετοχή δυο Πολεμικών Σκαφών  όπως  το «USS Arlington» των ΗΠΑ ..Επιχείρησαν & τα AAV7A1,

Η Άσκηση Διεξήχθη στην περιοχή του Παγασητικού Κόλπου η άσκηση «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 19», στην οποία Έλληνες πεζοναύτες της 32 ΤΑΞΠΝ, είχαν την ευκαιρία να συνεκπαιδευθούν με 300 Πεζοναύτες της 22ης Εκστρατευτικής Μονάδας των  Πεζοναυτών (22 Marine Expeditionary Unit -MEU) των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί που έμειναν ενθουσιασμένοι  απο την Άσκηση στο Πεδίο Βολής των Γλαφυρών και έδωσαν ραντεβού για να μας ξανάρθουν

Ενα απο τα  Σενάρια είναι να μας παραδώσουν οι Αμερικανοί τα αμφίβια μετά την λήξη της Ασκήσεως «Alexander the Great» αλλά σίγουρα όχι  την επομένη που θα διεξαχθεί  σύντομα  …Και έτσι  ίσως να γλυτώσουμε και τα έξοδα μεταφοράς !

Αλλά κατά την προσωπική μας άποψη οι Αμερικανοί αποκλείεται να μας  παραδώσουν υλικά που είναι σε υπηρεσία και αντί αυτού θα περιμένουμε την παράδοση αφού ανασκευαστούν  και βαφτούν στα Ελληνικά Χρώματα απο τα αποθέματα …

Επίσης καλό θα ήταν να πιέσουμε να πάρουμε τουλάχιστον της Δύναμης Ενός αποβατικού Τάγματος

Marines with Battalion Landing Team, 1st Battalion, 2nd Marine Regiment, 22nd Marine Expeditionary Unit, search for and recover a simulated isolated person for a tactical recovery of aircraft and personnel mission during exercise Alexander the Great in Volos, Greece, Jan. 7, 2019. ATG19 is a bi-lateral security cooperation training exercise involving primarily Hellenic Marines from the 32nd Marine Brigade and U.S. Marines from Battalion Landing Team, 1st Battalion, 2nd Marine Regiment, 22nd MEU. (U.S. Marine Corps photo by Staff Sgt. Andrew Ochoa)

 


Διάφορα Άρθρα