Ζήτησε πίσω τους οκτώ στρατιωτικούς ο Ερντογάν

Mε εμφατικό τρόπο ο προέδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έθεσε στον Ελληνα πρωθυποργό το ζήτημα της έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία.

Το είπε στο πλαίσιο των κοινών τους δηλώσεων αλλά και… δια στόματος του Τούρκου δημοσιογράφου που διατύπωσε σχετική ερώτηση προς τους δύο άνδρες.

«Σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας συζητήσαμε και τα θέματα της τρομοκρατίας. Η Τουρκία και η Ελλάδα γνωρίζουν και έχουν δει από κοντά το αιματηρό πρόσωπο της τρομοκρατίας. Εμείς θα πρέπει ως σύμμαχοι να είμαστε ενάντια στην τρομοκρατία. Θα πρέπει από κοινού να κάνουμε έναν οδικό χάρτη και να έχουμε μια αντιμετώπιση, όπως το PKK, και το κίνημα FETO, το οποίο θεωρούμε ότι είναι τρομοκρατικό» είπε χαρακτηριστικά ο  Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε : «Δεν θα πρέπει αυτοί που είναι φυγάδες από αυτά τα κινήματα να βρίσκουν θέσεις στην Ελλάδα. Εμείς αυτή την προσμονή επιθυμούμε και θέλω να τραβήξω την προσοχή της γείτονος χώρας. Περιμένω αυτούς που την 15η Ιουνίου έχουν χάσει τη ζωή τους αντιμετωπίζοντας αυτό το πραξικόπημα, θα πρέπει να τους σεβαστούμε. Έχουμε την προσμονή να το σεβαστεί και η Ελλάδα αυτό και να φερθεί ανάλογα σε αυτούς τους φυγάδες, τους οποίους περιθάλπει».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφές από την πλευρά του ότι θέμα έκδοσης δεν υπάρχει εφόσον η ελληνική Δικαιοσύνη έχει λάβει διαφορετικές αποφάσεις. Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με διακριτές εξουσίες, άλλο η εκτελεστική, άλλο η δικαστική, και πως όσο και αν το πραξικόπημα συνιστούσε μία αποτρόπαια πράξη, που στρεφόταν κατά της εκλεγμένης με δημοκρατικό τρόπο κυβέρνησης στην Τουρκία, ο ίδιος ως πρωθυπουργός τη χώρας δεν μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα της Ελλάδας που διακηρύσσει το σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις.