Ακύρωσε την Άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου «Ramstein» το ΝΑΤΟ…Μετά & τις Αντιδράσεις της Αθήνας!

1_201Σε ακύρωση της άσκησης ηλεκτρονικού πολέμου με την επωνυμία «Ramstein» προχώρησε  τελικά το ΝΑΤΟ έπειτα από ένα τυπικό αλλά απολύτως χαρακτηριστικό παράδειγμα «συμμαχικής  σύγκρουσης «ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα.

1_GP010389.MP4.01_43_50_22.Still001Η άσκηση επρόκειτο να ξεκινήσει από χθες και να συνδυάσει χρήση ηλεκτρονικών μέσων τόσο αεροπορικών όσο και ναυτικών δυνάμεων, αποκλειστικά Ελληνικών Δυνάμεων με την συμβολή του ΝΑΤΟ!

Επρόκειτο, δηλαδή, για μια άσκηση ελληνική, στην οποία το ΝΑΤΟ είχε κληθεί να συμβάλει με κάποια μέσα, πρακτική συνήθης για τα δεδομένα της Συμμαχίας.

Την Κυριακή, η Αγκυρα ζήτησε η άσκηση να μην περιλαμβάνει τη Λήμνο, με βάση την πάγια θέση της περί αποστρατικοποίησης του νησιού, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης για το καθεστώς των Στενών του 1923, κάτι που η Αθήνα αρνείται επικαλούμενη τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936. Επειτα από το τουρκικό «βέτο», η Συμμαχία εξαίρεσε τη Λήμνο από το σενάριο της άσκησης.

Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη εκδοχή της «Ramstein» δρομολογήθηκε επ’ ωφελεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και θα συνδυαζόταν με τη ναυτική άσκηση της Διοίκησης Φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού «Αστραπή 3/17», η Αθήνα αποχώρησε από την άσκηση, κάτι που οδήγησε αυτομάτως και στην ακύρωσή της. 99

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ασκήσεις με την επωνυμία «Ramstein» έχουν πολύ συχνή περιοδικότητα στο ΝΑΤΟ και μπορεί να φθάσουν και τις 12-15 ετησίως.

Αποτελούν, δηλαδή, μάλλον ρουτίνα για την Αεροπορική Διοίκηση (AIRCOM) της Συμμαχίας, η οποία έχει και την αρμοδιότητα συντονισμού των συγκεκριμένων ασκήσεων.

Από την Αθήνα υπήρξαν και αντιδράσεις σε επίπεδο συμβολισμών. Νωρίς χθες το πρωί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη, επιβιβάστηκε στη φρεγάτα «Λήμνος», η οποία σήμερα τα ξημερώματα θα ενταχθεί στην άσκηση «Αστραπή 3/17».DSCN0622

Χθες το πρωί ο αρχηγός ΓΕΑ Χρ. Χριστοδούλου πέταξε με διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος F-16 έως την 130ή σμηναρχία μάχης στη Λήμνο, στέλνοντας σαφές μήνυμα για τη δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας να πραγματοποιεί πτήσεις, αλλά και ασκήσεις, πάνω από ελληνικό έδαφος. veteranos.gr_1-1024x525

 Ακόμη η Άγκυρα έστειλε χθές  ένα ζεύγος Οπλισμένων Μαχητικών που όμως βρήκε μπροστά του ένα ζεύγος Ελληνικών Μαχητικών Μιράζ 2000-5 που επιχειρούσαν και περιπολούσαν στην Περιοχή με αποτέλεσμα η Αερομαχία να είναι προβλέψιμη και σημειώθηκε στις 10:15  το πρωί!