Αλλαγή Φρουράς στα Βατράχια …Παρουσία ΥΕΘΑ

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι, την Παρασκευή 05 Ιουλίου 2019, πραγματοποιήθηκε στην Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, παρουσία του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, η τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων Διοικητού Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών .

Καθήκοντα Διοικητή παρέλαβε από τον Πλοίαρχο Γεώργιο Σταυρουλάκη ΠΝ ο Πλοίαρχος Ιωάννης Παπαβλάχος ΠΝ.

Την ανωτέρω τελετή τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών ιδρύθηκε το 1957 (ως Σχολή Υποβρυχίων Καταστροφών) με βασική τότε αποστολή την υποστήριξη των πλοίων αποβάσεως του Στόλου.

Το 1958 αναδιοργανώθηκε και μετονομάστηκε σε Διοίκηση Ο.Υ.Κ (Δ/ΟΥΚ), μεταφέροντας την έδρα της στον στρατόπεδο Σκαραμαγκά, στις σημερινές της εγκαταστάσεις, ενώ τον επόμενο χρόνο μετονομάστηκε σε Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ), ονομασία την οποία διατήρησε έως το 2002 οπότε και αναβαθμίστηκε σε Διοίκηση του ΠΝ (ΔΥΚ).

Η ΔΥΚ υπάγεται επιχειρησιακά στο Αρχηγείο Στόλου. Στελεχώνεται αποκλειστικά από μόνιμα στελέχη τα οποία επανδρώνουν τις επιχειρησιακές ομάδες και μέσα της.

Συγκεκριμένα, η ΔΥΚ διατηρεί σε άμεση ετοιμότητα και κορυφαίο επιχειρησιακό επίπεδο Ομάδες Ανορθοδόξου Πολέμου (ΟΑΠ), Αμφιβίων Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), Εξουδετερώσεως Ναρκών-Βομβών (ΟΕΝ) και στολίσκο Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ), με δυνατότητα ταχύτατης αναπτύξεως σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας ή και εκτός αυτής, όπως έχει απαιτηθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν.