Αμηχανία στις ΗΠΑ απο την αντιγραφή των F-35 απο την Κίνα

Αμηχανία προκαλεί στις ΗΠΑ το γεγονός πως τα νέα κινεζικά πέμπτης γενιάς J-20 φαίνεται από φωτογραφίες που έχουν διαρρεύσει πως πλέον ενσωματώνουν συστήματα τεχνολογίας αιχμής, τα οποία μέχρι πρότινος αποτελούσαν προνόμιο μόνο του F-35.

Μετά από μήνες καταγγελιών της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η Κίνα κλέβει την πνευματική ιδιοκτησία από αμυντικές εταιρείες των ΗΠΑ, μια φωτογραφία που έχει δημοσιευτεί σε κοινωνικά μέσα, εμφανίζει ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος με βασικά τεχνολογικά συστήματα που αναπτύχθηκαν για το αμερικανικό μαχητικό F-35.

Οι επικριτές έχουν σημειώσει στο παρελθόν ότι το κινεζικό μαχητικό Chengdu J-20 είναι ένα αντίγραφο του F-22 της Lockheed Martin, ενός αεροσκάφους αεροπορικής υπεροχής που δεν βρίσκεται πλέον σε παραγωγή.

Σύμφωνα με μια έκθεση των Washington Times, ανώνυμος χρήστης δημοσίευσε πρόσφατα νέες εικόνες του J-20 σε κινεζικές στρατιωτικές ιστοσελίδες που δείχνουν δύο βασικές τεχνολογίες που από καιρό θεωρούνταν ως αποκλειστικά χαρακτηριστικά των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών.

Μία από τις τεχνολογίες αυτές ήταν το σύστημα Distributed Aperture System (DAS), το οποίο υποτίθεται ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους αισθητήρες του F-35 (το ίδιο το αεροσκάφος περιγράφεται συχνά ως ιπτάμενος υπολογιστής).

Το DAS χαρακτηρίστηκε από τους υποστηρικτές του αεροσκάφους ως μια επαναστατική ικανότητα που επιτρέπει στον χειριστή να γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει σε 360 μοίρες γύρω από το αεροσκάφος.