Αναχώρησαν τα Βρετανικά Tornado απο τη Βάση του Ακρωτηρίου στη Κύπρο…Έρχονται τα F-35;

Παροπλίζονται τα βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado μετά από 40 χρόνια λειτουργίας, καθώς αντικαθίστανται από πιο σύγχρονα αεροσκάφη.

Τα τελευταία τρία Tornado που είχαν μείνει στη βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο αναχώρησαν χθες για την τελική τους πτήση, επιστρέφοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση του Μάραμ στο Νόρφολκ.

Τα άλλα πέντε Tornado που τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν στην Κύπρο είχαν επιστρέψει στην ίδια βάση τη Δευτέρα

Τα Tornado τέθηκαν στην υπηρεσία της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου το 1979 και αποτελούσαν τα τελευταία χρόνια την προμετωπίδα της βρετανικής δύναμης που πραγματοποιούσε επιθέσεις κατά στόχων του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ, με ορμητήριο τη βάση Ακρωτηρίου.

Ο επίσημος παροπλισμός τους θα γίνει στο τέλος Μαρτίου. Έως τότε τα Tornado θα χρησιμοποιούνται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον δήλωσε ότι αποχαιρετά τα αεροσκάφη «με βαριά καρδιά αλλά με τεράστια περηφάνεια», κάνοντας λόγο για «τέλος εποχής»….Επισημαίνοντας οτι θα αντικατασταθούν ε με F-35 Και Typhoon στη Βάση του Ακρωτηρίου

Πηγή:http://www.24sports.com.cy/gr/news/nea/kosmos/baseis-ta-gerasmena-tornado-feygoyn-ta-f35-erxontai-pics-vids