Αναδιοργάνωση των Τουρκικών κατοχικών δυνάμεων της Κύπρου !

H μείωση της στρατιωτικής θητείας στην Τουρκία οδηγεί σε αναπόφευκτη αναδιοργάνωση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στη Κύπρο.

Σε αναπόφευκτη αναδιοργάνωση ωθούνται οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στη Κύπρο, μετά την απόφαση μείωσης της στρατιωτικής θητείας από τους 15 στους 12 μήνες με έναρξη εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου 2014.
  Σύμφωνα με πληροφορίες, 6.000 στρατεύσιμοι οπλίτες θα λάβουν πρόωρα απολυτήρια από Μονάδες της λεγόμενης «Τουρκικής Ειρηνευτικής Δύναμης» (Türk Barış Kuvvetleri: KTBK) και θα επιστρέψουν στην Τουρκία έως το τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται ότι οι κατοχικές δυνάμεις ενισχύθηκαν σε προσωπικό κατά την τελευταία διετία, με το σύνολο του ενεργού στρατιωτικού δυναμικού να ανέρχεται σε 43.000 και σε πλήρη κινητοποίηση εφεδρειών στις 74.000, περιλαμβανομένων των 5.000 Τουρκοκύπριων που συγκροτούν την λεγόμενη «Τ/Κ Δύναμη Ασφαλείας» (Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı: GKK).  Στο πλαίσιο της εναρμόνισης με τις αλλαγές στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και κατ΄εντολή της Άγκυρας, η ψευδοβουλή των κατεχομένων αναμένεται να υπερψηφίσει «νομοσχέδιο» του «βουλευτή» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Abbas Sinay, στο οποίο προβλέπονται τα εξής:

  • Η στρατιωτική θητεία μειώνεται από 15 σε 12 μήνες.
  • Η θητεία των εφέδρων αξιωματικών μειώνεται από 12 σε 8 μήνες.
  • Οι απόφοιτοι πανεπιστημίου θα υπηρετούν θητεία 3 ή 6 μηνών.
  • Οι απόφοιτοι των επαγγελματικών λυκείων και των πανεπιστημιακών σχολών διετούς φοίτησης θα υπηρετούν θητεία 8 μηνών.
  • Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα έχουν καμία στρατιωτική υποχρέωση. Η απαλλαγή της στράτευσης των Τ/κ θεωρείται αναμενόμενη λόγω της έντονης δυσαρέσκειας για την παρουσία των κατοχικών δυνάμεων.
Παράλληλα, προωθείται η αναδιοργάνωση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων (πρώην 11ο Σώμα Στρατού) με μετάπτωση των Μεραρχιών σε Ταξιαρχίες και των Συνταγμάτων σε Τάγματα.

 Περισσότερα Άρθρα