Αναπτύχθηκαν «ΤΧΕ» της 7 Μ/Κ ΤΑΞ «ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΣ» στον Έβρο!

Τη Δευτέρα 07 Αυγούστου 2017, στο πλαίσιο των δράσεων αποτροπής και ελέγχου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, ενεργοποιήθηκαν και αναπτύχθηκαν τα Τμήματα Χρονικών Ετοιμοτήτων (ΤΧΕ) της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας
(7 Μ/Κ ΤΑΞ «ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΣ»).3[67421]Τα Τμήματα που αναπτύχθηκαν κλήθηκαν και πήραν αποστολή την Ασφάλεια της Μετακίνησης της Ταξιαρχίας ενόψει ανάληψης Αποστολής  ξαφνικής Μετακινήσεως στο Πλαίσιο των ετοιμοτήτων της Ταξιαρχίας !

2[67420]

10[67428]
Η όλη επιχείρηση αξιολογήθηκε απο Ομάδα Επιτελών του Δ’ Σώματος Στρατού !…7_mk_tax_379_301

1. Η Ταξιαρχία συγκροτήθηκε για πρώτη φορά το 1897 σαν 7ο ΣΠ µε έδρα την Αθήνα και υπό την ΙΙ ΜΠ.

2. Συµµετείχε:

(α) Στον Ελληνοτουρκικό Πόλεµο του 1897 κατά τον οποίο έλαβε µέρος στις µάχες των Φαρσάλων και ∆οµοκού.

(β) Στους Βαλκανικούς πολέµους κατά τους οποίους έλαβε µέρος στις µάχες Σαρανταπόρου, Γιαννιτσών, Κιλκίς-Λαχανά και Κρέσνας-Τζουµαγιάς.

(γ) Στις επιχειρήσεις της Βρετανοελληνικής Στρατιάς κατά τον Α΄ Παγκόσµιο Πόλεµο, στα πλαίσια των επιχειρήσεων διασπάσεως του Μακεδονικού Μετώπου.

(δ) Στην εκστρατεία στη Μεσηµβρινή Ρωσία και συγκεκριµένα στις µάχες Χερσώνας – Νικολάϊεφ – Μπερεζόφκα και Σέρπκα.

(ε) Στη Μικρασιατική εκστρατεία κατά την οποία έλαβε µέρος στις επιχειρήσεις προς Φιλαδέλφεια – Προύσσα και στις επιθετικές επιχειρήσεις προς Τουµλού – Μπουνάρ.

(ζ) Στον Ελληνοϊταλικό πόλεµο κατά τον οποίο έλαβε µέρος στις µάχες της Σαµαρίνας, µαζί µε την Ταξιαρχία Ιππικού, για κύκλωση της Μεραρχίας Τζούλια και στις µάχες Καλικοκόικα – Κλεισούρας και Κιαφέ Λουζίτ.

3. Τον Ιανουάριο του 1941 διελύθη.

4. Συγκροτήθηκε εκ νέου τον Ιούλιο του 1974 στη ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ ΚΑΒΑΛΑΣ υπό την ΧΙ ΜΠ.

5. Το Σεπτέµβριο του ιδίου έτους (1974) διαλύθηκε και µετέπεσε σε ΕΜ (Επιστρατευόµενη Μονάδα).

6. Το Φεβρουάριο του 1975 ενεργοποιήθηκε και πάλι στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ και µεταστάθµευσε στην περιοχή του ΜΑΥΡΟΚΚΛΗΣΙΟΥ ΕΒΡΟΥ υπό την ΧVI ΜΠ.

7. Το επόµενο έτος, δηλαδή το 1976, µεταστάθµευσε στο ΣΟΥΦΛΙ υπό την ΧΙΙ ΜΠ.

8. Το Σεπτέµβριο του 1988 µε τη συγκρότηση της 50 ΤΑΞ ΠΖ, µεταστάθµευσε στη ΛΥΚΟΦΗ στο στρατόπεδο «Παπαδοπούλου Κάρπου».

9. Το Μάρτιο του 1996, στα πλαίσια της αναδιοργανώσεως, το 7ο ΣΠ αναδιοργανώθηκε σε 7η Μ/Κ ΤΑΞ, ως οργανικός Σχηµατισµός της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ µε ∆ιοικητική υπαγωγή υπό τη ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ.

10. Στις 28 Φεβ. 1997 έλαβε χώρα η τελετή µετονοµασίας της Ταξιαρχίας, στα πλαίσια της οποίας παραδόθηκαν στην Ταξιαρχία η Πολεµική Σηµαία και το λάβαρο.

11. Τον Σεπτέµβριο του 1998 έγιναν τα εγκαίνια του στρατοπέδου «∆ΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ» από τον Υπουργό κ. Τσοχατζόπουλο Αθανάσιο (Μέσα στο στρατόπεδο υπήρχε µόνο το 642 Μ/Κ ΤΠ).

12. Στις 10 Απριλίου 2000 η Ταξιαρχία µεταστάθµευσε στον Προβατώνα στο στρατόπεδο «∆ΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ», όπου βρίσκεται µέχρι σήµερα.