Αναβαθμίζεται το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης …Στον Έβρο ο Στρατηγός Καβόλι (video)

Η αναβάθμιση των χρήσεων του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, με το πέρας της ανέλκυσης της βυθοκόρου «Όλγα», τονίστηκε κατά τη σημερινή ξενάγηση τοπικών φορέων και εκπροσώπων ΜΜΕ στο πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το USNS (United States Naval Ship) Carson City, που έφτασε προχθές στην ακριτική πόλη.

   Η παρουσία του USNS Carson City στην Αλεξανδρούπολη και η επίσκεψη τού διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αντιστράτηγο Κρίστοφερ Καβόλι (Christopher Cavoli), σηματοδοτεί την αναπτυξιακή δυναμική του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, αλλά και την έναρξη χρήσης του από αμερικανικά πολεμικά πλοία στη βάση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας- ΗΠΑ (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA).

   Τις «τεράστιες ευκαιρίες» για τη συνεργασία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του αμερικανικού Στρατού στην περιοχή, που διανοίγονται από την ανέλκυση της βυθοκόρου «Όλγα», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Αμερικανός αντιστράτηγος, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά την Αλεξανδρούπολη.

   Όπως, άλλωστε, σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η παρουσία του USNS Carson City καταδεικνύει ακριβώς αυτή την ενίσχυση της δυνατότητας συνεργασίας ανάμεσα στις αμερικανικές και ελληνικές έΈνοπλες Δυνάμεις και τον διεπιχειρησιακό σχεδιασμό.

   Ο  Στρατηγός Καβόλι χαρακτήρισε τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας σε στρατιωτικό επίπεδο «πολύ θετικές», υπογραμμίζοντας ότι «οι αμερικανικές και ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεργάζονται πάρα πολύ καλά», ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τα οφέλη που προκύπτουν από την επιχειρησιακή αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σημείωσε πως υπάρχουν «ξεκάθαρα στρατιωτικά οφέλη, και αφορούν τη δυνατότητα μεταφοράς εξοπλισμού από και προς την περιοχή».

   «Σε στρατιωτικό επίπεδο, η κινητικότητα είναι πολύ καλή κι αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προόδου», υπογράμμισε και αναφέρθηκε επίσης στη συνέχιση της συνεργασίας με τη 12η Μεραρχία και τον υπόλοιπο ελληνικό Στρατό σε τακτική βάση, αλλά και στη φιλοξενία και το φιλότιμο του ελληνικού λαού, που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από πρώτο χέρι πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες.

   Πέραν της στρατιωτικής πτυχής, ο Στρατηγός  Καβόλι έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. «Είμαστε ευτυχείς όταν βρίσκουμε κοινό έδαφος συνεργασίας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα να κάνουμε κάτι που είναι επωφελές και για τον τοπικό πληθυσμό», είπε χαρακτηριστικά.

   Ενθουσιασμένος από την πόλη και το κλίμα που συνάντησε εδώ, ο κ. Καβόλι ευχαρίστησε τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τις κρατικές αρχές αλλά και τον εμπορικό κόσμο της ακριτικής πόλης.

   Από την πλευρά του, ο διοικητής της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας, Υποστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, τόνισε ότι χάρη στην αγαστή συνεργασία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τους τοπικούς φορείς, με τους συμμάχους και με τις κατευθύνσεις του ΥΠΑΜ και του Γενικού Επιτελείου Στρατού, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις δύο μηνών, ολοκληρώθηκε η ανέλκυση του ναυαγίου της βυθοκόρου «Όλγα», απελευθερώνοντας το λιμάνι.

   Σημείωσε, δε, ότι οι διαβουλεύσεις που είχε ο Στρατηγός Καβόλι στην Αθήνα δίνουν τη σιγουριά ότι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τις συμμαχικές και ιδιαίτερα τις αμερικανικές Δυνάμεις με τον ίδιο ρυθμό.

 


Διάφορα Άρθρα