Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «3ου Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων» στη ΣΣΕ (φωτό)

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 3ου Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων, το οποίο πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη Αττικής.

Το Συνέδριο διοργάνωσε  το Γενικό Επιτελείο Στρατού σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου παρέστησαν επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, καθώς και ο Διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (U.S. Army Europe – USAREUR) Αντιστράτηγος Κρίστοφερ Καβόλυ (Christopher G. Cavoli).

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:

 

«Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, στον εμβληματικό χώρο της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με την ευκαιρία της διοργάνωσης του 3ου Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων. Θα έλεγα ότι προσπάθησα σε μία δύσκολη ημέρα, με πέντε ανειλημμένες υποχρεώσεις – οι τρεις εξ αυτών στη Βουλή των Ελλήνων – να παρευρεθώ εδώ σήμερα, για τρεις κυρίως λόγους:

Πρώτον, για να απευθυνθώ για πρώτη φορά προς τα Στελέχη της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Και είναι προσωπική χαρά για εμένα αυτό.

Δεύτερον, για να καταδείξω τη σημασία αυτού του πολύ σημαντικού Συνεδρίου, με το αντικείμενο το οποίο καταπιάνεται, δηλαδή τη σημασία και την ανεκτίμητη εισφορά των Χερσαίων Δυνάμεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Και τρίτον, για να τιμήσω και την παρουσία των ξένων προσκεκλημένων μας, ειδικά του Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Θέλω να τονίσω λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι αυτό το Συνέδριο αποτελεί κοινή δράση του Γενικού Επιτελείου Στρατού και του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Είναι ένα Συνέδριο που εξελίσσεται σε θεσμό και αυτή η συνέργεια των Στρατιωτικών Σχολών με την ακαδημαϊκή κοινότητα είναι ένα επιπλέον στοιχείο, στο οποίο νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να εργαστούμε για να την ενδυναμώσουμε.

Διοργανώσεις σαν τη σημερινή αποφέρουν πολλαπλά και σημαντικά οφέλη σε όλους μας και εντάσσονται στη διαρκή εξωστρέφεια που επιδεικνύει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς την κοινωνία, την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και πολλούς εγχώριους και διεθνείς φορείς.

Υπό αυτό το πρίσμα χαιρετώ τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και τους ειδικούς αναλυτές, προσβλέποντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα συμπεράσματα τα οποία αναμένεται να προκύψουν από τις εργασίες του.
Ιδιαίτερη η τιμή που μας γίνεται από τον Διοικητή των Χερσαίων Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, του οποίου η συμμετοχή ως κεντρικού ομιλητή προσδίδει στο Συνέδριο ένα επιπλέον ανάλογο ειδικό βάρος και γι’ αυτό τον ευχαριστούμε προσωπικά.