Ανησυχούν οι Τούρκοι για τα «UAV» της Frontex στο Τυμπάκι

Η  Frontex (Οργανισμός Συνόρων και Ακτοφυλακής της Ευρωπαϊκής Ένωσης) απέστειλε στην Ελλάδα δύο ισραηλινές μονάδες αεροπλοΐας Heron-1 για την προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Τα Ισραηλινά  Heron-1ο έχουν σταθμεύσει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τυμπάκι στην Κρήτη, φαίνεται να μειώνουν τις δαπάνες των UAV στην Ελλάδα.

Ξεκίνησαν δοκιμαστικές πτήσεις Σύμφωνα με τη δήλωση της Frontex τα μεσαίας εμβέλειας και μακροπρόθεσμης ικανότητας παραμονής στην ομάδα των δοκιμαστών άρχισε η δοκιμή του Class Heron-1’s.

Η Frontex ανακοίνωσε επίσης ότι οι δοκιμαστικές πτήσεις διεξήχθησαν εκτός της Ελλάδας στις ακτές της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Αναφέρθηκε ότι τα UAV εξοπλίστηκαν με θερμικές κάμερες και ραντάρ. Οι εμπειρογνώμονες της άμυνας λένε ότι το Heron-1 είναι εφοδιασμένα με  ηλεκτρική κάμερα MOSP, το ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης MMR και το σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών SATCOM στο UAV.

Θα παρακολουθούν όλες τις θάλασσες Μέχρι και το τέλος του έτους, η δοκιμαστική πτήση θα αξιολογηθεί ανάλογα με το κόστος και την επιτυχία των Ισραηλινών UAV.

Η Frontex υπέγραψε συμφωνία με την ισραηλινή IAI που παράγει το Heron τον Ιανουάριο για 4 μήνες και 600 ώρες πτήσης 4,75 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα UAV θα χρησιμοποιηθούν για Αποκάλυψη, επιθεώρηση, εντοπισμό εγκλημάτων, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ανίχνευση ύποπτων σκαφών και άμεση ανταλλαγή πληροφοριών.

Το πλήρες άρθρο των Τούρκων εδώ