Απαγωγή απο την Τουρκική ΜΙΤ του Γιουσούφ Ναζίκ στη Λαττάκεια της Συρίας

Ο Γιουσούφ Ναζίκ, σχεδιαστής της τρομοκρατικής επίθεσης το 2013 στην περιοχή Ρεϊχάνλι του Χάταϊ, συνελήφθη στη Συρία και μεταφέρθηκε στην Τουρκία από την Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών MİT.

Ο τρομοκράτης στην πρώτη κατάθεση που έδωσε, ομολόγησε ότι πραγματοποίησε την δόλια επίθεση στο Ρεϊχάνλι όπου έχασαν τη ζωή τους 53 πολίτες με εντολή που είχε λάβει από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Συρίας.

Η MİT σύμφωνα με Τουρκικά ΜΜΕ ,εκτέλεσε επιχείρηση στόχου στην πόλη Λαττάκεια όπου εντοπίστηκε ο Γιουσούφ Ναζίκ ο οποίος κατεύθυνε τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης στο Ρεϊχάνλι και έκανε τις διασυνδέσεις με τις συριακές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Ναζίκ ο οποίος καταζητούνταν στην κατηγορία «μπλε» της λίστας τρομοκρατών, μετά από την σύλληψή του σε επιχείρηση της MİT, μεταφέρθηκε στην Τουρκία από ασφαλείς διαδρομές και πέρασε από ανάκριση.

11 Μαρτίου 2013: διπλή βομβιστική επίθεση προκαλεί τον θάνατο 52 ανθρώπων στο Ρεϊχάνλι, της επαρχίας Χατάι στα νότια σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Ο τρομοκράτης Ναζίκ ομολόγησε ότι με εντολή που είχε λάβει από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Συρίας, ερεύνησε εναλλακτικές τοποθεσίες για ενέργειες στην Τουρκία και οργάνωσε την μεταφορά των εκρηκτικών από την Συρία στην Τουρκία και την τοποθέτησή τους σε δύο οχήματα τράνζιτ που προμηθεύτηκε.

Ο τρομοκράτης εξάλλου μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με τον Μιχράτς Ουράλ  ηγέτη της Συριακής Αντίστασης ο οποίος είχε παίξει ρόλο στις εκρήξεις στο Ρεϊχάνλι.

Καλώντας και τους υπόλοιπους φυγάδες κατηγορουμένους που συμμετείχαν στην ενέργεια να παραδοθούν, κατά την ανάκρισή του αφού είπε ότι κατάγεται από την Αντάκια και ανέφερε τα ονόματα των γονιών του, ομολόγησε ότι οι φίλοι του και αυτός πραγματοποίησαν την δόλια επίθεση στο Ρεϊχάνλι.

Ανέφερε ότι την εντολή της επίθεσης την έλαβαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Συρίας.

Κατά την επιχείρηση για την σύλληψη του τρομοκράτη και για την οποία δεν ζητήθηκε καμία υποστήριξη πληροφοριών ή υλικοτεχνική υποστήριξη από οποιοδήποτε κράτος, τα στάδια εντοπισμού, παρακολούθησης, σύλληψης και μεταφοράς πραγματοποιήθηκαν εξολοκλήρου από μέλη της υπηρεσίας της MİT.