Απαραίτητη η παρουσία της «ΟΥΝΦΙΚΥΠ» στην Κύπρο

Η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι απαραίτητη μέχρις ότου διασφαλιστεί το τέλος της παράνομης τουρκικής κατοχής και η αποκατάσταση της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας, είπε ο Υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης, μιλώντας το απόγευμα της Παρασκευής στην Υπουργική Σύνοδο για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, που πραγματοποιείται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

«Ως χώρα που φιλοξενεί μιας μακράς διάρκειας ειρηνευτική επιχείριση των Ηνωμένων Εθνών, η Κύπρος θεωρεί ότι οι εντολές των ειρηνευτικών επιχειρήσεων πρέπει να είναι απλές, ανεξάρτητα του πόσο πολύπλοκη είναι η σύγκρουση»,  σημείωσε.

Τόνισε ότι η UNFICYP είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Η εντολή της έχει αποδειχθεί αρκετά ευέλικτη για να οδηγήσει τη Δύναμη μέσω πολύ σημαντικών αλλαγών επί του εδάφους, καθ `όλη τη διάρκεια της παρουσίας της.

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου ανέφερε ότι η διατήρηση της ειρήνης εξακολουθεί να είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να σταματήσουμε τον κύκλο των συγκρούσεων.

«Εφόσον δεν είμαστε επιτυχείς στην πρόληψη των συγκρούσεων, τότε είμαστε συλλογικά υπεύθυνοι για να αμβλύνουμε τα αποτελέσματά τους και να τα τερματίσουμε, εξυπηρετώντας την προώθηση και διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», σημείωσε.

Ο Σάββας Αγγελίδης υπογράμμισε ότι οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στη σύγκρουση που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν και είναι καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση της σταθερότητας και ενός ευνοϊκού κλίματος που μπορεί να δημιουργήσει ειρηνευτικές συμφωνίες.

Επιπλέον, η διαρκής συναίνεση της φιλοξενούσας κυβέρνησης για την παρουσία και τη λειτουργία μιας Δύναμης και η συνέργεια των Ηνωμένων Εθνών με τον οικοδεσπότη, πρέπει να υπάρχει διαρκώς, για να είναι η ειρηνευτική επιχείρηση αποτελεσματική και εάν πρόκειται η αυτοσυντηρούμενη ειρήνη να ακολουθήσει την απόσυρσή της.