Μία αμαρτωλή ιστορία από την περίοδο της υπουργίας ΓΑΠ στο υπουργείο Εξωτερικών παίρνει το δρόμο της Δικαιοσύνης, καθώς αποκαλύφθηκε απάτη ΜΚΟ σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου σε ύψος 9 εκ. Ευρώ για την περίοδο 2000-2004. Πρόκειται για ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκε από την περίφημη ΥΔΑΣ (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας) του Υπουργείου Εξωτερικών με 9 εκ. Ευρώ για προγράμματα αποναρκοθέτησης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Λίβανο και το Ιράκ.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Αστυνομία, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του προέδρου της Μ.Κ.Ο. (που έχει ήδη προφυλακιστεί), της συζύγου του, τέως δημοσίου υπαλλήλου, τριών (3) εν ενεργεία διπλωματικών υπαλλήλων και τριών (3) συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, που την επίμαχη χρονική περίοδο υπηρετούσαν στην Υ.Δ.Α.Σ., στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Κατηγορούνται για τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»), της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά με την Υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εντός του πλαισίου του νόμου 4022/2011 «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις».
Ειδικότερα, η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας αφορά το χρονικό διάστημα 2000-2004, κατά το οποίο η συγκεκριμένη Μ.Κ.Ο. χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια του Ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) του Υπουργείου Εξωτερικών, για την πραγματοποίηση οκτώ (8) προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στο Λίβανο και στο Ιράκ, ύστερα από την υπογραφή συμβάσεων πραγματοποίησης προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και προκαταρκτική ποινική διερεύνηση, το σύνολο της χρηματοδότησης εκταμιεύτηκε παράνομα.
Συγκεκριμένα, προκειμένου να καλυφθεί η συμμετοχή της ΜΚΟ στη χρηματοδότηση του προγράμματος, επινοήθηκε τέχνασμα εικονικών δωρεών, όπου οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στα προγράμματα αποναρκοθέτησης φέρονταν ότι επέστρεφαν στη Μ.Κ.Ο. υπό τη μορφή δωρεάς το 20-30% των φερόμενων αποδοχών τους, τις οποίες η Μ.Κ.Ο. παρουσίαζε ως ίδια συμμετοχή της, εξασφαλίζοντας περαιτέρω χρηματοδότηση.
Επιπλέον, τα κονδύλια εκταμιεύονταν ουσιαστικά χωρίς έλεγχο, καθώς:
-
δε ζητήθηκε, ως επιβαλλόταν, σε καμία περίπτωση αποναρκοθέτησης, στις χώρες εκτέλεσης των προγραμμάτων, η έγκριση της οικείας Ελληνικής Πρεσβείας, σχετικά με τη σκοπιμότητα υλοποίησης.
-
οι καταβολές χρηματοδότησης πραγματοποιούνταν ενώ δεν υποβάλλονταν εκθέσεις προόδου.
-
γίνονταν δεκτά παραστατικά στην αραβική ή τη σερβική γλώσσα χωρίς να υπάρχει ελληνική μετάφραση.
-
δεν πιστοποιούνταν η υλοποίηση των προγραμμάτων από τις οικείες ελληνικές Πρεσβείες, κάποιες φορές μάλιστα η εκτέλεση τελούσε σε άγνοια των διπλωματών, ενώ,
-
ο έλεγχος των παραστατικών που υποβάλλονταν από τη Μ.Κ.Ο., από πλευράς της αρμόδιας διεύθυνσης της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ήταν ανύπαρκτος.
Επιπλέον μέρος των κονδυλίων που εκταμιεύονταν προς την Μ.Κ.Ο. διοχετεύονταν στην κάλυψη μη επιλέξιμων δαπανών, όπως η ενοικίαση γραφείων της Μ.Κ.Ο στην Αθήνα, προμήθεια αναλώσιμων, ακόμα και σε αγορές σε super market, πληρωμή εστιατορίου και parking του αυτοκινήτου ιδιοκτησίας του Προέδρου.
Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, εν ενεργεία ή τέως δημόσιοι υπάλληλοι, ανάλογα με την θέση και τα καθήκοντα που κατείχαν την επίμαχη χρονική περίοδο, βεβαίωναν εν γνώσει τους ψευδώς σε δημόσια έγγραφα σχετικά με την νομιμότητα και κανονικότητα των κονδυλίων που εκταμιεύονταν προς την Μ.Κ.Ο. για την υλοποίηση των προγραμμάτων, ως συμμετοχή του Δημοσίου και προέβαιναν στην σχετική εκκαθάριση και εντολή πληρωμών προς την Μ.Κ.Ο.
Αξίζει εδώ να επισημάνουμε ότι η αμαρτωλή ΥΔΑΣ ήταν προσωπικό δημιούργημα του Γ. Παπανδρέου, καθώς η ίδρυσή της (με το άρθρο 18 του ν. 2731/1999) ήταν μία από τις πρώτες του ενέργειες μετά την ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών. Στη συνέχεια, με το άρθρο 3 του ΠΔ 159/2002, ενσωματώθηκε στην ΥΔΑΣ και η αντίστοιχη διεύθυνση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (Διεύθυνση Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Ειδικών Χρηματοδοτήσεων και Προγραμμάτων). Έτσι ο Υπουργός Εξωτερικών έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος των συγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων.
Όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα “Το Παρόν”, ο Γ. Παπανδρέου μοίραζε τις συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις κατά βούληση εντός και εκτός Ελλάδας, σε φορείς όπως:
- “Πολίτες σε Δράση”, με ιδρυτικό μέλος την κ. Μαρία Δαμανάκη, (250.000 Ευρώ)
- ΚΕΔΕ Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη, με ιδρυτικό μέλος την κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου (399.694 Ευρώ)
- Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, με ιδρυτικό μέλος τον κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο,
- ΕΤΕΠΕ Εταιρεία Επικοινωνιακής και Πολιτικής Έρευνας, με υπευθύνους τους κκ. Παναγιώτη Δημητρά και Γρηγόρη Βαλλιανάτο (30.000 Ευρώ)
… και πολλούς άλλους, που η δράση τους ελάχιστη σχέση είχε με τους στόχους του Υπουργείου Εξωτερικών. Τώρα λοιπόν που άνοιξε η έρευνα για τις ΜΚΟ που χρηματοδοτούσε η ΥΔΑΣ επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου, ίσως θα άξιζε να ερωτηθεί από τους ανακριτές και ο αρμόδιος υπουργός. Γιατί ως γνωστόν, “το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι“…
e-Amyna.com