Αποφοίτησαν τα Βατράχια της ΜΥΚ στη νήσο Κύπρο!

575335Η τελετή απονομής των διακριτικών σημάτων στους απόφοιτους του 77ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών, πραγματοποιήθηκε την 06 Απριλίου 2017, στη Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» .
42Στην τελετή, παρευρέθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ο Διοικητής Ναυτικού, ο Διοικητής της 3ης ΤΑΞΥΠ, ο Διευθυντής ΕΠΥΠΑΜ, αντιπροσωπεία στελεχών, συγγενείς των αποφοιτούντων και λοιποί προσκεκλημένοι.
11 22

Μετά το πέρας της τελετής, ακολούθησε πρόγραμμα επίδειξης επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, στην ξηρά και στη θάλασσα.    41

   Στην τελετή προσκλήθηκαν και παρευρέθησαν, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων, Ταξίαρχος ε.α κ. Λάμπρου Αθανάσιος και ο κ. Λευτέρης Μέης, εκπαιδευτής του 1ου Σχολείου Υποχρυχίων Καταστροφών το 1964 στη Κύπρο, στους οποίους και απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες.

Ποιά είναι η Μονάδα Θρύλος της Εθνικής Φρουράς Κύπρου

 

Μονάδα Υποβρυχιών Καταστροφών Κύπρου …Μια Μονάδα θρύλος ,δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε οτι αν υπήρχε αυτή Η Μονάδα στην εισβολή του Αττίλα ,οι Τούρκοι θα είχαν πιάσει πάτο!oyk3

H Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (Μ.Υ.Κ) της Κύπρου αποτελεί την πιο επίλεκτη Μονάδα της Εθνικής Φρουράς και υπάγεται διοικητικά στη Διοίκηση Ναυτικού και εδρεύει στη Ναυτική Βάση Ζυγίου.

Μπορεί η Κύπρος να μην έχει πολεμικά Πλοία αλλά έχει επίλεκτες Δυνάμεις που θα μετατραπούν σε ζωντανές βόμβες του Βυθού και σαν απο άλλο Θεό θα καταστρέψουν τα Τούρκικα Πολεμικά εκεί που δεν θα το περιμένουν !oyk5Το προσωπικό της αποτελείται από Αξκούς, Υπξκούς και  απλούς Κληρωτούς, οι οποίοι φέρουν τους αντίστοιχους βαθμούς του Ναυτικού, μολονότι ως στολή εργασίας – εκστρατείας έχουν τη χαρακτηριστική παραλλαγή του βάλτου, στην οποία και φέρουν τη διεμβολή του βατραχανθρώπου, κάνοντάς τους να ξεχωρίζουν σε μεγάλο βαθμό από το υπόλοιπο στράτευμα, ιδίως στις παρελάσεις, όπου και μερικοί παρελαύνουν σε βάρκες.

Η επίσημη τους στολή δεν διαφέρει από αυτήν των υπόλοιπων ναυτικών Μονάδων, με τη διαφορά ότι φέρουν το διακριτικό του βατραχανθρώπου.
Το έμβλημα της Μ.Υ.Κ Κύπρου παριστάνει υποβρύχιο καταστροφέα, που τοποθετεί εκρηκτικά σε εχθρικό στόχο, ενώ παράλληλα με την άγκυρα και τη δάφνη, αναγράφεται το ρητό «ΡΩΜΗ ΜΕΤΑ ΦΡΟΝΗΣΕΩΣ».
image333

Η άγκυρα αποτελεί ένδειξη ότι η ΜΥΚ είναι Μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού, αναλαμβάνοντας αποστολές κάλυψης και προάσπισης ναυτικών επιθετικών επιχειρήσεων, ενώ η δάφνη καταδεικνύει ότι πρόκειται για ιδιαίτερα τιμημένο Σύνολο, ενώ το ρητό, το οποίο σημαίνει «Δύναμη με σύνεση» προέρχεται από το Θουκυδίδη και θέλει να μας γνωστοποιήσει ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε τόσο τη σωματική μας δύναμη, όσο και την πνευματική μας δύναμη με σύνεση και με λογική.Η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών αποτελεί την πιο επίλεκτη Μονάδα της Εθνικής Φρουράς, όχι μόνο διότι έχει τα αυστηρότερα σωματικά κριτήρια για την επιλογή, αλλά και για το λόγο ότι η βασική και ειδική εκπαίδευση αγγίζει το εξάμηνο, ενώ μετά την περάτωσή της, η επαγρύπνηση και η εφαρμογή των διδαγμένων δεν παύει μέχρι και την τελευταία ημέρα θητείας.

Η εξάσκηση είναι τόσο επίπονη και τόσο έντονη που οι ΟΥΚάδες εξαιρούνται της υπηρεσίας σκοπιάς, ενώ – αφού επιλεγούν – υποχρεούνται να υπογράψουν επίσημο έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο δικαιολογείται η συνολική σωματική απώλεια μέχρι 15%, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.
Πολλές φορές γίνονται κολυμβητικές και άλλες εξασκήσεις σε συνθήκες αντίξοες, χειμώνα και καλοκαίρι, ενώ δεν λείπουν οι ασκήσεις κάτω από πραγματικές συνθήκες μάχης (πραγματικά πυρά, ξύπνημα σε εξαιρετικά πρωινές ώρες κτλ).
Η ετοιμότητα και η ευελιξία τους είναι τόσο μεγάλη, ενώ οι περισσότεροι ΟΥΚάδες διαθέτουν και αρκετά διαπλασμένο σώμα. Δεν απουσιάζουν και αυτοί που κατηγορούν την εκπαίδευση των καταστροφέων ως εξαιρετικά υπερβολική και απρόσεκτα επικίνδυνη.
oyk1
Η εκπαίδευση των Καταστροφέων είναι συνεχής και αδιάκοπη, κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, πολλές φορές φθάνοντας (ή και ξεπερνώντας) τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, γεγονός που προσφέρει στους υποβρύχιους καταστροφείς μεγάλη αυτοπεποίθηση και δυναμισμό.OYK2LΠολλοί που έχουν υπηρετήσει στη ΜΥΚ αναφέρονται σ’ αυτή με θαυμασμό και την εκθειάζουν, όλοι όμως παραδέχονται ότι δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα, γι’ αυτό και άλλωστε υπάρχει ένας τρίμηνος δοκιμαστικός χρόνος, καθώς τα προσόντα και οι απαιτήσεις της Μονάδας είναι πολύ υψηλά, γι’ αυτό και αρκετοί είναι εκείνοι που δεν τα καταφέρνουν να απολυθούν από τη ΜΥΚ ή φεύγουν οικειοθελώς.