Αποκάλυψη Κυπρίου ΥΠΕΞ…ΟΙ Τούρκοι έχουν Καταδρομείς έτοιμους να επέμβουν στη «Νεκρή Ζώνη»

Υπάρχουν πληροφορίες ότι πέραν από την ενίσχυση των φυλακίων τους στη νεκρή ζώνη, οι Τούρκοι έχουν στα μετόπισθεν έτοιμες δυνάμεις καταδρομών για να επέμβουν, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας πως σχεδόν κάθε εβδομάδα έχουμε έναν επεισόδιο στη νεκρή ζώνη από πλευράς του τουρκικού στρατού.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2023, ο κ. Κασουλίδης είπε πως με το παραμικρό όταν κάποιος γεωργός πάει για να καλλιεργήσει τη γη του εντός της νεκρής ζώνης βγαίνουν οι Τούρκοι στρατιώτες, δημιουργούν επεισόδιο.

 Είπε ακόμη πως είχε γίνει μια κινητοποίηση στον Αστρομερίτη «μετά που παρενοχλήθηκε ένας γεωργός, εντελώς αδικαιολόγητα, να μπουν μέσα είκοσι τρακτέρ δικά μας στη νεκρή ζώνη. Δεν μπήκαν τελικά ευτυχώς, αλλά αν έμπαιναν θα είχαμε να δούμε δυνάμεις καταδρομών, Land Rover και τι είχαν μαζέψει εκεί για να πάνε να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση. Για αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία προβαίνει σε μια τεράστια, πολυμέτωπη επίθεση σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Περνούμε μια περίοδο μετάβασης, τους τελευταίους μήνες της παρούσας κυβέρνησης και τους μερικούς μήνες που ακολουθούν μέχρι να βρει τα πόδια της η νέα κυβέρνηση. Αυτή την περίοδο επέλεξε η Τουρκία να εκμεταλλευτεί», είπε, σημειώνοντας πως μετά είναι οι εκλογές της Ελλάδας και μετά οι εκλογές της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στο θέμα των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων, είπε πως οι πληροφορίες που υπήρχαν ήταν πως θα έρχονταν στο οικόπεδο 6 ή το οικόπεδο 4. Για το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στις δηλώσεις που έγιναν για άνοιγμα δημοσίων κτιρίων και μιας περιοχής του Αγίου Μέμνωνα.

Είπε πως ο ίδιος επέλεξε τον δρόμο της δημοσιοποίησης για τους κινδύνους που υπάρχουν γιατί πιστεύει πως ήταν ο πιο αποτελεσματικός για αποτροπή. «Πρέπει να επικεντρωνόμαστε περισσότερο στην αποτροπή για να μην συμβούν αυτά τα γεγονότα από του να λέμε τι θα κάνουμε αν γίνουν», είπε.

Ο ΥΠΕΞ είπε πως έγιναν διαβήματα και γνωρίζει ότι έγιναν διπλωματικές προσπάθειες από ξένες χώρες και τα ΗΕ προς αποτροπή και πως υπήρξαν δυο εξελίξεις. Όπως σημείωσε, το γεωτρητικό σκάφος «Αμπντουλχαμίτ Χαν» έφυγε από εκεί που ήταν και επέστρεψε πίσω, αφού έκανε τη γεώτρηση σε χωρικά ύδατα μη αμφισβητούμενα από εμάς και στην Αμμόχωστο, τουλάχιστον, επί του παρόντος, δεν θα πραγματοποιηθούν εκείνα που προαναγγέλθηκαν.