Αποκλεισμένοι στο Μπαγκούζ οι Κεφαλές του ISIS

Το Ισλαμικό Κράτος, από αυτό-αποκαλούμενο χαλιφάτο, το οποίο κάποτε απλωνόταν από τη Συρία μέχρι το Ιράκ, έχει καταλήξει πλέον «παγιδευμένο» σε ένα μικρό κομμάτι γης ανάμεσα στα σύνορα των δύο χωρών.

Το τελευταίο οχυρό του «καταρρέοντος χαλιφάτου» είναι η μικρή πόλη Μπαγκούζ, έκτασης μόλις 700 τ.μ., η οποία βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ευφράτη.

Εκατοντάδες μαχητές και οι Κεφαλές της οργάνωσης του ISIS, περικυκλωμένοι από δυνάμεις που αναμένουν να ανακηρύξουν το τέλος της, κρύβονται ανάμεσα στους περίπου 1.000 αμάχους, τους οποίους κρατάνε ομήρους στην πόλη.

Τους τελευταίους δύο μήνες οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία είχαν αφήσει έναν «ανοικτό διάδρομο», ώστε να μπορούν να αποχωρούν με ασφάλεια οι κάτοικοι της περιοχής.

«Παίρνουν την τελευταία τους ανάσα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Associated Press ένας Κούρδος μαχητής που βρίσκεται στις πρώτες γραμμές της μάχης.

Εδώ και εβδομάδες οι εναπομείναντες μαχητές του ISIS πολεμούν απεγνωσμένα για το μικρό κομμάτι γης που τους έχει απομείνει. Ανάμεσα τους βρίσκονται και υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης, τα οποία κρατούν ομήρους τους άμαχους πολίτες σε μία τελευταία κίνηση «απελπισίας», προσπαθώντας να καθυστερήσουν την εισβολή.

«Δυστυχώς, ο ΝΤΑΕΣ έχει αποκλείσει όλους τους δρόμους», αποτρέποντας τους πολίτες από το να φύγουν από την πόλη, δήλωσε στο Associated Press ο Μουσταφά Μπαλί, εκπρόσωπος των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), όπως αυτοαποκαλούνται οι κουρδικές δυνάμεις της περιοχής.

«Θέλουμε να πάρουμε εκδίκηση. Δεν θα αφήσουμε τον θάνατο των ανθρώπων μας να χαραμισθεί», δηλώνει ο Χατίμπ Οτμάν, Κούρδος μαχητής.

«Περιμένουμε να φύγουν όλοι οι άμαχοι και θα επιτεθούμε. Είναι θέμα ημερών. Βρίσκονται υπό πολιορκία χωρίς νερό και φαγητό. Είναι περικυκλωμένοι. Δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραδοθούν», τονίζει ο Οτμάν.

Οι Κούρδοι μαχητές πραγματοποιούσαν διεξοδικούς ελέγχους κατά την έξοδο των αμάχων από την πόλη του Μπαγκούζ. Οι γυναίκες και τα παιδιά μεταφέρονταν σε ασφαλείς βάσεις χιλιόμετρα μακριά, ενώ οι άντρες, για τους οποίους υπήρχε υποψία ότι είχαν σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση, κρατούνταν σε ειδικές εγκαταστάσεις.

Η μάχη του Μπαγκούζ θα σημάνει πιθανότατα και το τέλος ενός καταστροφικού πολέμου με πολλά θύματα που άλλαξε τις ισορροπίες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Αν και η ένταση του πολέμου άρχισε να μειώνεται από το 2016 και ειδικότερα το 2017, όταν το Ισλαμικό Κράτος έχασε την πόλη Ράκα, την αυτοαποκαλούμενη πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» του, οι δυνάμεις των τζιχαντιστών δεν έχουν ηττηθεί πλήρως ακόμη.

Στην περιοχή Ντεΐρ ελ Ζούρ, οι Κούρδοι μαχητές με τη βοήθεια των ΗΠΑ έχουν δώσει αρκετές μάχες τους τελευταίους μήνες για να ελευθερώσουν πολλά μικρά χωριά από τον ISIS. …

Εκεί οι Ισλαμοφασίστες είχαν μετατρέψει την περιοχή σε Σφαγείο


Διάφορα Άρθρα