Αποσύρθηκαν τα 43 Τουρκικά «Leopard-2A4″απο τα Κατεχόμενα …

Απέσυρε η Τουρκία τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard από τα κατεχόμενα, όπου τα είχε μεταφέρει το 2018, προβαίνοντας τότε σε μια δραστική αναβάθμιση των δυνάμεων κατοχής.

Η Τουρκία απέσυρε από τα κατεχόμενα τα υπερσύγχρονα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης τύπου Leopard-2A4 Τα άρματα, 42 στον αριθμό, στάθμευαν σε στρατόπεδο της επιλαρχίας, με έδρα στο σύνταγμα τεθωρακισμένων του κατοχικού στρατού στην Κυθρέα.

Στις 9 Δεκεμβρίου του 2018, η Τουρκία είχε προβεί σε δραστική αναβάθμιση των δυνάμεων κατοχής, ενισχύοντας ποιοτικά αλλά και ποσοτικά τον κατοχικό στρατό με μια επιλαρχία τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard-2A4, γερμανικής κατασκευής.

Τα συγκεκριμένα άρματα είχαν μεταφερθεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου από τον Εβρο όπου ήταν ενταγμένα στην 1η τουρκική Στρατιά.

Τα Leopard-2A4, τα οποία άλλαζαν άρδην τα δεδομένα επί του εδάφους και έδιναν συγκριτικό πλεονέκτημα σε περίπτωση σύγκρουσης, έχουν αποσυρθεί όπως αποκαλύπτει το κυπριακό Σίγμα, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες του, και για την ακρίβεια είχαν φτάσει στα κατεχόμενα τον Νοέμβριο του 2018 και αποσύρθηκαν τον Μάρτιο του 2021.

  Μπορεί ν’ αποσύρθηκαν τα συγκεκριμένα υπερσύγχρονα γερμανικής κατασκευής άρματα, ωστόσο, αντικαταστάθηκαν από αμερικανικά Μ48-Α5 Τ2, όπως προσθέτει η κυπριακή ιστοσελίδα, επισημαίνοντας όμως ότι αυτά είναι πεπαλαιωμένα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τα Leopard.

Σε σχέση με το τι οδήγησε στην απόσυρση των γερμανικών αρμάτων σημειώνεται ότι είχε ζητηθεί από τη Γερμανία να τ’ αποσύρει από το 2018.

Υπήρχε, μάλιστα, ψήφισμα της κυπριακής βουλής που καλούσε το Βερολίνο ν’ αλλάξει τη στάση του, αλλά η γερμανική κυβέρνηση ήταν παντελώς αρνητική και παρέπεμπε συνεχώς στην ΕΕ ως αρμόδια να επιβάλει κυρώσεις στην Αγκυρα, κάτι που οι Βρυξέλλες δεν έπραξαν ποτέ.

Τον Μάρτιο του ΄21 καρποφόρησαν οι πιέσεις και η Τουρκία απέσυρε τα Leopard, αντικαθιστώντας τα με τα αμερικανικά Μ-48.