Η φρεγάτα «Ύδρα» που σύντομα θα αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα, είναι εφοδιασμένη με Phalanx Close-In System, το οποίο είναι εξάκανο πυροβόλο, που λειτουργεί αυτόνομα, με υψηλή ταχυβολία (3.000 βλήματα το λεπτό), εντοπίζει εύκολα τον στόχο με ραντάρ, τον εγκλωβίζει και εξουδετερώνει το βλήμα πριν πλησιάσει το πλοίο (τέτοια συστήματα έχουν όλες οι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού).
Η φρεγάτα «Ύδρα» επίσης είναι εφοδιασμένη και με anti- drone συστήματα καθώς και με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στην αποστολή της.
Το Phalanx CIWS που αναπτύχθηκε από τη Raytheon είναι ένα σύστημα όπλων ταχείας βολής, ελεγχόμενο από υπολογιστή, κατευθυνόμενο από ραντάρ, σχεδιασμένο για να καταστρέψει πυραύλους κατά πλοίων και άλλες απειλές από τον αέρα και την επιφάνεια.
Εκτελεί αυτόματα μια σειρά λειτουργιών που συνήθως εκτελούνται από πολλαπλά συστήματα, όπως αναζήτηση, ανίχνευση, αξιολόγηση απειλών, παρακολούθηση, εμπλοκή και αξιολόγηση καταστροφής στόχου.
Το Phalanx Block 1B, είναι η πιο πρόσφατη έκδοση του συστήματος. Διαθέτει διαμόρφωση επιφανειακής λειτουργίας και ενισχύει την αποδεδειγμένη ικανότητα αντιαεροπορικού πολέμου προσθέτοντας έναν αισθητήρα υπέρυθρων FLIR και βελτιστοποιημένες κάννες όπλου σε σχέση με την προηγούμενη διαμόρφωση Block 1A.
Αυτό όχι μόνο επιτρέπει στο Phalanx να χρησιμοποιείται ενάντια σε παραθαλάσσιες απειλές, όπως ελικόπτερα και ταχύπλοα σκάφη επιφανείας, αλλά προσθέτει επίσης σταθμούς ελέγχου με επίγνωση της κατάστασης που επιτρέπουν στους χειριστές να παρακολουθούν οπτικά και να αναγνωρίζουν στόχους πριν από την εμπλοκή.
Το προηγμένο ραντάρ 3D αναζήτησης της Phalanx εξάγει στόχους αργής κίνησης από περιβάλλοντα υψηλής ακαταστασίας χρησιμοποιώντας ψηφιακή επεξεργασία αναγνώρισης κινούμενου στόχου και στενά παράθυρα συσχέτισης.
Η οθόνη ραντάρ στην οθόνη επιτρέπει στον χειριστή να εντοπίζει γρήγορα στόχους χρησιμοποιώντας παρακολούθηση τόσο υπέρυθρων όσο και ραδιοσυχνοτήτων, πράγμα που σημαίνει ότι το σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει μικρά σκάφη όταν άλλα ραντάρ δεν μπορούν.