Χακάν Φιντάν :Απο Υπαξιωματικός του Τουρκικού Στρατού στη περιβόητη ΜΙΤ και απο εκεί στο ΥΠΕΞ

Ο Χακάν Φιντάν ήταν επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από τις 25 Μαΐου 2010 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2015, όταν παραιτήθηκε από τη θέση του για να θέσει υποψηφιότητα ως μέλος του κοινοβουλίου, με στόχο να εκπροσωπήσει το κόμμα του Ερντογάν.

Ωστόσο, στις 9 Μαρτίου 2015, ακριβώς 30 ημέρες αργότερα, απέσυρε την υποψηφιότητά του. Διορίστηκε πίσω στη θέση του μέσα σε λίγες ώρες, στην οποία παρέμεινε μέχρι και σήμερα, που ορίστηκε νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σε διεθνές επίπεδο, ο Φιντάν έχει θητεύσει σε δύο εξειδικευμένους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης (UNIDO).

Ο Χακάν Φιντάν γεννήθηκε το 1968 στην Άγκυρα

Υπηρέτησε ως υπαξιωματικός στον τουρκικό στρατό από το 1986 έως το 2001.

Απέκτησε πτυχίο στη διαχείριση και στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Maryland Global Campus. Στη συνέχεια, πήρε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Bilkent.

Είναι από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει διαχειριστεί πολύ επικίνδυνες αποστολές, ιδιαίτερα στις χώρες της Μέσης Ανατολής, της βόρειας Αφρικής και του Καυκάσου.

Είναι επίσης ο άνθρωπος που το 2011 συναντήθηκε κρυφά με στελέχη του PKK για ειρηνευτικές συνομιλίες, γεγονός που όταν διέρρευσε στον Τύπο έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τον Ερντογάν και άλλαξε άρδην την πολιτική του στο Κουρδικό.

Τις καταγγελίες ενός Τούρκου πρώην πράκτορα ότι έλαβε εντολή από τη μυστική υπηρεσία MIT της χώρας του να δολοφονήσει την κουρδικής καταγωγής Αυστριακή πολιτικό Μπεριβάν Ασλάν ερευνούν οι Αρχές στην Αυστρία.

Η 38χρονη Ασλάν, είχε αποκαλύψει τη δράση ενός δικτύου πρακτόρων της ΜΙΤ σε αρκετές επαρχίες της Αυστρίας, περιλαμβανομένης και της πρωτεύουσας, που είχαν αναλάβει να προκαλέσουν ταραχές μεταξύ της τουρκικής και της κουρδικής κοινότητας στη χώρα.

 

Οι σχέσεις με τη Δύση

Η τοποθέτηση του Χακάν Φιντάν, του πρώην διοικητή της ΜΙΤ, στο υπουργείο Εξωτερικών, ενός προσώπου πιο «σκληρού» από τον Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος προαλειφόταν για την ίδια θέση, δείχνει ότι ο Ερντογάν ήθελε να τοποθετήσει σε αυτό το κρίσιμο υπουργείο ένα πρόσωπο με μεγάλη εμπειρία σε… δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές.Περισσότερα Άρθρα