veteranos |Εθνικά Θέματα
  • Αρχική
  • Ελλάδα
  • Άμυνα
  • Πολιτική
  • Κόσμος
  • Ενδιαφέροντα Θέματα
  • Ειδικά Θέματα
  • Απόψεις
  • Διάφορα – Απόστρατοι
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Ελλάδα
  • Άμυνα
  • Πολιτική
  • Κόσμος
  • Ενδιαφέροντα Θέματα
  • Ειδικά Θέματα
  • Απόψεις
  • Διάφορα – Απόστρατοι
No Result
View All Result
veteranos |Εθνικά Θέματα
Home Ελλάδα

Χαιρετισμός του Α/ΓΕΕΘΑ στην άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ 2022”

1 Απριλίου 2022
in Ελλάδα
Χαιρετισμός του Α/ΓΕΕΘΑ στην άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ 2022”
Share on FacebookShare on Twitter

Χαιρετισμός του Α/ΓΕΕΘΑ στην άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ 2022”:

Κυρίες και κύριοι,

Διακεκριμένοι προσκεκλημένοι και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, της Αλβανίας, της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ, της Ιταλίας, του Καναδά, της Κροατίας, της Κύπρου, του Μαρόκο, της Σαουδικής Αραβίας, της Σλοβενίας και της Ελλάδας.

Εκ μέρους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα ήθελα και πάλι να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα και στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, με αφορμή την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της Πολυεθνικής Διακλαδικής Άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 22». Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που σας φιλοξενούμε, και ελπίζω ότι απολαμβάνετε τη διαμονή σας στην Ελλάδα.

Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ που βρεθήκατε σήμερα μαζί μας. Η παρουσία σας έχει ιδιαίτερη σημασία και αποδεικνύει το πραγματικό ενδιαφέρον σας για την ισχυρή συνεργασία μας με τους φίλους, συμμάχους και εταίρους μας.

Αγαπητοί φίλοι, στις μέρες μας κυριαρχεί πολιτικά η Ουκρανική κρίση, με την Ελλάδα να συνιστά πυλώνα σταθερότητας και ισχυρό υποστηρικτή της ειρήνης και της ασφάλειας, καταδικάζοντας την εισβολή στο Ουκρανικό έδαφος από την πρώτη στιγμή που αυτή έλαβε χώρα.

Γενικότερα, το περιβάλλον ασφαλείας μεταβάλλεται με ταχείς ρυθμούς, και χαρακτηρίζεται από ποικιλία απειλών και προκλήσεων. Λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία, την κλίμακα και την πολυπλοκότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, ο μόνος τρόπος να τις ξεπεράσουμε είναι με την στενή συνεργασία μεταξύ συμμάχων και εταίρων που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και σέβονται ο ένας τον άλλον.

Υπό την καθοδήγηση της πολιτικής μας ηγεσίας, η Ελλάδα παγίως προωθεί την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ειδικότερα και επ αυτού του πλαισίου, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν μια καλά εδραιωμένη στρατιωτική συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους μας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, οι δε πολυάριθμες δράσεις που προγραμματίζουμε κάθε χρόνο επιβεβαιώνουν τον εποικοδομητικό ρόλο μας στην περιοχή,

και τις προσπάθειές μας να φέρνουμε τα έθνη κοντύτερα το ένα στο άλλο.86169100 1E57 4809 AC52 7270B9F11C30

Η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» συνιστά μια από αυτές τις δράσεις, η οποία όντας μια από τις πιο ανταγωνιστικές ασκήσεις στην Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου, φημίζεται για τις συνέργειες που επιτυγχάνει μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων συμμάχων και εταίρων, με στόχο την προώθηση της διαλειτουργικότητας και της συνέργειάς τους επί του πεδίου.

Το κάνουμε αυτό από το 2015 και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και τα επόμενα χρόνια, με κάθε επανάληψη της σειράς Ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ» να είναι καλύτερη από την προηγούμενη, με πιο προωθημένα σενάρια και εκπαιδευτικά αντικείμενα κάθε χρόνο. Και όπως σας υποσχέθηκα πέρυσι εδώ στην Ανδραβίδα, καταφέραμε ο φετινός ΗΝΙΟΧΟΣ να είναι πράγματι πολύ ξεχωριστός!

Έχουμε λοιπόν τουλάχιστον 46 αεροσκάφη και ελικόπτερα, από την Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Κύπρο, και τη Σλοβενία όπως βεβαίως και πολλά από την Ελλάδα. Επιπλέον, έχουμε την συμμετοχή περισσότερων από 30 ατόμων μεταξύ των οποίων Air Battle Managers της Βασιλικής Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και Παρατηρητές από την Αλβανία, την Αυστρία, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κροατία, το Μαρόκο, και την Σαουδική Αραβία.

Επιπλέον, και πέραν της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, θα πρέπει να τονίσω στο πλαίσιο της Άσκησης «ΩΡΙΩΝ 22» την συμμετοχή Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, όπως επιπλέον και μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού που συμβάλλουν στην δημιουργία ενός ρεαλιστικού περιβάλλοντος μάχης. Ειδικά για την Άσκηση «ORION 22», πρέπει να αναφέρω ότι έχουμε συγκεντρώσει Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων από την Βουλγαρία, την Γαλλία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Κύπρο, μαζί με Παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Αυστρία και το Μαυροβούνιο.

Τα εξεταζόμενα σενάρια είναι πολύ απαιτητικά και άμεσα συνδεδεμένα με την Άσκηση «ΙΝΙΟΧΟΣ 22», και αυτό είναι κάτι για το οποίο καμαρώνουμε, γιατί δεν είναι και τόσο συνηθισμένο, και φυσικά έχουμε αποφασίσει ότι θα κάνουμε το ίδιο και στο μέλλον.

Και βεβαίως αγαπητοί φίλοι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, με το αναβαθμισμένο Διακλαδικό αποτέλεσμα να οφείλεται στην συνδυασμένη παρουσία τόσων μέσων και προσωπικού από τόσες πολλές χώρες.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό και γι’ αυτό τον λόγο μου αρέσει να αποκαλώ αυτήν την άσκηση όχι «ΗΝΙΟΧΟΣ 22», αλλά «INIOCHOS PLUS», και επ αυτού θα ήθελα να επεκταθώ λίγο περισσότερο.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να υπογραμμίσω, ότι φέτος έχουμε τη συμμετοχή δύο Αεροπλανοφόρων, δηλαδή του HARRY TRUMAN από τις ΗΠΑ και του CHARLES DE GAULLE από την Γαλλία, και τολμώ να πω αγαπητοί κύριοι Υπουργοί και Πρέσβεις ότι αυτό είναι πραγματικά μοναδικό επίτευγμα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες κατάφεραν να συγκεντρώσουν τόσες χώρες σε μία Άσκηση, ειδικά αυτή την περίοδο και σε αυτή την πολύ ιδιαίτερη γειτονιά!

Δείτεκαι αυτά

Πραγματοποίηση Δοκιμών – Drone Challenge…Στο ΠΒΚ

Πραγματοποίηση Δοκιμών – Drone Challenge…Στο ΠΒΚ

9 Σεπτεμβρίου 2026
Αύριο η τελευταία πτήση του Σμηναγού Δημήτρη Πέτσου στον Κατσικά Ιωαννίνων.

Αύριο η τελευταία πτήση του Σμηναγού Δημήτρη Πέτσου στον Κατσικά Ιωαννίνων.

9 Σεπτεμβρίου 2026
Yπό αποκλειστικό ελληνικό έλεγχο  o πηγαίος κώδικας για  την «Ασπίδα του Αχιλλέα»

Yπό αποκλειστικό ελληνικό έλεγχο o πηγαίος κώδικας για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»

8 Σεπτεμβρίου 2026
Αναβάλλεται η κηδεία του Σμηναγού Δημήτρη Πέτρου που σκοτώθηκε στην Τανάγρα

Αναβάλλεται η κηδεία του Σμηναγού Δημήτρη Πέτρου που σκοτώθηκε στην Τανάγρα

8 Σεπτεμβρίου 2026

Οφείλω να επισημάνω όμως ότι η Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» δεν είναι μόνο μια ευκαιρία να φέρουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις χώρες μας πιο κοντά. Όπως ήδη είπα, είναι επίσης μια εξαιρετική δραστηριότητα επιχειρησιακής εκπαίδευσης για να ενισχύσουμε την ετοιμότητά μας, να επαυξήσουμε την διαλειτουργικότητά μας και να τελειοποιήσουμε την μαχητική μας ικανότητα σε ένα πολυεθνικό διακλαδικό περιβάλλον, με εκτέλεση απαιτητικών σεναρίων και χρήση τεράστιας ποικιλίας οπλικών συστημάτων.

Από την πρώτη στιγμή παρακολουθώ στενά την εξέλιξη της Άσκησης και επισκέφθηκα την Αεροπορική Βάση στην Ανδραβίδα την περασμένη Τρίτη για να συναντήσω την ομάδα σχεδίασης και τους συμμετέχοντες, και να αποκτήσω ιδία άποψη για την πορεία των πτητικών δραστηριοτήτων. Και θέλω να τονίσω αγαπητοί φίλοι ότι είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος, και γι αυτό τον λόγο θέλω να ευχαριστήσω όλους σας και τον καθένα ξεχωριστά για την συμβολή σας στην επιτυχία της Άσκησης με την εξειδικευμένη γνώση σας και τις προωθημένες μαχητικές σας δεξιότητες.

Κυρίες και Κύριοι, σε αυτήν την περίοδο αστάθειας που διανύουμε, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και πάντα έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των περιστάσεων και βεβαίως να προλαμβάνουμε καταστάσεις. Έχοντας αυτό υπόψη,

πρέπει να εκμεταλλευόμαστε κάθε δοθείσα ευκαιρία από κοινού εκπαίδευσης, και ειδικά όταν αυτό μπορεί να γίνει σε πολυεθνικό και διακλαδικό περιβάλλον.

Για όλα αυτά, σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στην Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» και βεβαίως θα χαρούμε να σας έχουμε ξανά μαζί μας και του χρόνου.

Εξοχότατοι κύριοι Πρέσβεις, σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την παρουσία σας σήμερα εδώ, όπως και τις Ένοπλες Δυνάμεις των Χωρών σας για την διάθεση του προσωπικού και των μέσων τους στην «INIOCHOS PLUS», όπως και για το άριστο πνεύμα συνεργασίας.

Για άλλη μια φορά, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες σε αυτήν την εξαιρετική άσκηση, όπως βεβαίως και στους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης.

Ολοκληρώνοντας, σας εύχομαι ό,τι καλύτερο και σας προτρέπω να απολαύσετε το υπόλοιπο της άσκησης και την παραμονή σας στην Ελλάδα, και βεβαίως σας εύχομαι καλή και ασφαλή επιστροφή στις βάσεις σας.

Και να θυμάστε, ότι θα είστε πάντα ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ πολύ!

ShareTweet

Σχετικά Άρθρα

Πραγματοποίηση Δοκιμών – Drone Challenge…Στο ΠΒΚ
slide

Πραγματοποίηση Δοκιμών – Drone Challenge…Στο ΠΒΚ

9 Σεπτεμβρίου 2026
Αύριο η τελευταία πτήση του Σμηναγού Δημήτρη Πέτσου στον Κατσικά Ιωαννίνων.
minislide

Αύριο η τελευταία πτήση του Σμηναγού Δημήτρη Πέτσου στον Κατσικά Ιωαννίνων.

9 Σεπτεμβρίου 2026
Yπό αποκλειστικό ελληνικό έλεγχο  o πηγαίος κώδικας για  την «Ασπίδα του Αχιλλέα»
slide

Yπό αποκλειστικό ελληνικό έλεγχο o πηγαίος κώδικας για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»

8 Σεπτεμβρίου 2026
Αναβάλλεται η κηδεία του Σμηναγού Δημήτρη Πέτρου που σκοτώθηκε στην Τανάγρα
minislide

Αναβάλλεται η κηδεία του Σμηναγού Δημήτρη Πέτρου που σκοτώθηκε στην Τανάγρα

8 Σεπτεμβρίου 2026
Δύο εκρήξεις τα ξημερώματα σε καταστήματα στην Αθήνα…Υπόνοιες για ρίψη χειροβομβίδας!
Ελλάδα

Δύο εκρήξεις τα ξημερώματα σε καταστήματα στην Αθήνα…Υπόνοιες για ρίψη χειροβομβίδας!

8 Σεπτεμβρίου 2026
Στήριξη στις οικογένειες των δύο πιλότων του Phantom: 50.000 ευρώ και διαγραφή οφειλών
Ελλάδα

Στήριξη στις οικογένειες των δύο πιλότων του Phantom: 50.000 ευρώ και διαγραφή οφειλών

7 Σεπτεμβρίου 2026
Next Post
Τι δήλωσε ο ΥΕΘΑ μετά το πέρας της “D-DAY” στην 117 ΠΜ

Τι δήλωσε ο ΥΕΘΑ μετά το πέρας της "D-DAY" στην 117 ΠΜ

“Εντυπωσίασαν και  Εντυπωσιάστηκαν” …Οι Ισραηλινοί στην άσκηση Ηνίοχος 2022(φωτό)

"Εντυπωσίασαν και Εντυπωσιάστηκαν" ...Οι Ισραηλινοί στην άσκηση Ηνίοχος 2022(φωτό)

Επικοινωνία Μακρόν και Ζελένσκι – Συζήτησαν για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους στη Μαριούπολη

Επικοινωνία Μακρόν και Ζελένσκι - Συζήτησαν για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους στη Μαριούπολη

Πρόσφατα

Ρουμανία: Εντοπίστηκαν πιθανά συντρίμμια drone μετά από ρωσικές επιδρομές στον Δούναβη

Ρωσία: Πλήγμα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε περιοχή φυσικού αερίου στη Σιβηρία

9 Σεπτεμβρίου 2026
Τραμπ: «Εξετάζω μαζική επίθεση στο Ιράν» – Στο τραπέζι πλήγματα άνευ προηγουμένου

Τραμπ: Ο Πούτιν επιδιώκει συμφωνία για την Ουκρανία – Τι είπε για Ιράν και πετρέλαιο

9 Σεπτεμβρίου 2026
Ο Νετανιάχου κατέθεσε αγωγή κατά της Haaretz για το…δημοσίευμα  επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ο Νετανιάχου κατέθεσε αγωγή κατά της Haaretz για το…δημοσίευμα επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

9 Σεπτεμβρίου 2026
Νοτιοανατολικά της Κρήτης και νότια της Καρπάθου…Θα “απλωθεί” η Άσκηση «MEDUSA 15/2026»

Νοτιοανατολικά της Κρήτης και νότια της Καρπάθου…Θα “απλωθεί” η Άσκηση «MEDUSA 15/2026»

9 Σεπτεμβρίου 2026
Πραγματοποίηση Δοκιμών – Drone Challenge…Στο ΠΒΚ

Πραγματοποίηση Δοκιμών – Drone Challenge…Στο ΠΒΚ

9 Σεπτεμβρίου 2026
Facebook Twitter Instagram

Πρόσφατα

Ρωσία: Πλήγμα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε περιοχή φυσικού αερίου στη Σιβηρία

Τραμπ: Ο Πούτιν επιδιώκει συμφωνία για την Ουκρανία – Τι είπε για Ιράν και πετρέλαιο

Ο Νετανιάχου κατέθεσε αγωγή κατά της Haaretz για το…δημοσίευμα επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Νοτιοανατολικά της Κρήτης και νότια της Καρπάθου…Θα “απλωθεί” η Άσκηση «MEDUSA 15/2026»

© 2024 Veteranos.gr

  • Αρχική
  • Ελλάδα
  • Άμυνα
  • Πολιτική
  • Κόσμος
  • Ενδιαφέροντα Θέματα
  • Ειδικά Θέματα
  • Απόψεις
  • Διάφορα – Απόστρατοι
No Result
View All Result

© 2024 Veteranos.gr