Τις αυστηρές προϋποθέσεις, υπό τις οποίες οι διερευνητικές επαφές Αθήνας και Άγκυρας μπορούν να αποδώσουν καρπούς, έθεσε από τη Βουλή ο Νίκος Δένδιας.
Κατά τη δευτερολογία του, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, υπογραμμίζοντας ότι η μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία (σ.σ. ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα) δεν μπορεί να επιλυθεί με απειλές πολέμου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «απαράδεκτη» την απειλή με casus belli για το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια και στο Αιγαίο.
«Να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας»
Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει εξαρχής ως προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου την παύση των τουρκικών προκλήσεων.
Πρόσθεσε πως: «Έχουν συμπληρωθεί δυο μήνες από αποχώρηση του Ορούτς Ρέις. Επομένως ο όρος που τέθηκε από τη χώρα μας ουσιαστικά έχει εκπληρωθεί. Δημιουργείται έτσι ευκαιρία διαλόγου πάντα στο πλαίσιο των διερευνητικών που αφορούν μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ . Η Ελλάδα προσέρχεται με καλή πίστη και ειλικρινή διάθεση. Η εθνική άποψη είναι ότι με διάλογο λύνονται τα προβλήματα και όχι με απειλές πολέμου και χρήση βίας».
«Μόνη διαφορά η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ», λέει ο Νίκος Δένδιας
Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι αποκλειστική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, γεγονός που έχουν αναγνωρίσει τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ.
«Η ίδια η αναφορά από την Τουρκία ότι η επόμενη συνάντηση θα είναι 61η δείχνει συνέχεια στη διαδικασία των διερευνητικών. Ο διάλογος δεν αποτελεί διαπραγμάτευση αλλά προκαταρκτικό στάδιο επαφών, για να εξεταστούν αντιλήψεις κοινές και να διαπιστωθεί αν υπάρχει έδαφος», συμπλήρωσε με νόημα ο υπουργός.
Αναφερόμενος στον ρόλο της Γερμανίας, αλλά και του Αλβανού πρωθυπουργού, ο κ. Δένδιας εξήγησε: «Η Γερμανία έχει επικοινωνήσει σε διάφορα επίπεδα με τις δύο πλευρές. Η συμφωνία όμως για επανάληψη των διερευνητικών επαφών έγινε μετά τη λήξη της γερμανικής προεδρίας. Υπάρχουν και άλλες χώρες που έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν και μεταξύ αυτών και ο Αλβανός πρωθυπουργός. Έχουμε όμως εγκαίρως διαμηνύσει σε όλους ότι απαιτείται η εδραίωση ενός καλύτερου κλίματος για να γίνει διάλογος. Αυτές είναι οι θέσεις μας».
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ενός τετ-α-τετ του ίδιου με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας εν είδει απαράβατων όρων, πως πέραν του ότι πρέπει να προηγηθεί η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών απαιτείται και «η εδραίωση ενός νέου κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».