Η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα μείνει κλειστή για δεκαετίες, ίσως και για πάντα, αν η ευκαιρία για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών χαθεί, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο ΜΙΑ ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.
Ο επίτροπος μεταβαίνει στα Σκόπια τη Δευτέρα, όπου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες. Στην γειτονική πρωτεύουσα μεταβαίνει τη Δευτέρα και ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζιμ Μάτις για συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Την στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις υποψηφιότητες για διεθνείς οργανισμούς εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γουες Μίτσελ που επισκέφθηκε τα Σκόπια.
Εξέφρασα την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία των Πρεσπών, το βλέπουμε ως ευκαιρία για να μπορέσουμε να καλωσορίσουμε το 30ο μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, τελικά αυτοί είναι μία απόφαση που μόνον οι Μακεδόνες μπορούν να πάρουν αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδιαφέρον για τα Δυτικά Βαλκάνια να υπάρξει σταθερότητα και ευημερία σε μια πολύ σημαντικά περιοχή.
Δύο εβδομάδες περίπου πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, δημοσκόπηση δείχνει ότι θα συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ψηφισάντων έτσι ώστε να είναι έγκυρο.
Το 63.6% απαντούν ότι θα πάνε στην κάλπη και το 67.3 % υποστηρίζουν ότι θα ψηφίσουν ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ.
Ξεκάθαρη θέση υπέρ του ναι στο δημοψήφισμα πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι μετά την συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπουχάρ Οσμάνι.