Έφτασαν οι Ήρωες της Ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ» στη Πατρίδα!

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου και η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Καλλιόπη Παπαλεωνίδα παρέστησαν στην τελετή υποδοχής ταυτοποιηθέντων οστών Ελλήνων πεσόντων της Ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ».

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε τα εξής:

«Σήμερα έχουμε ιερό και εθνικό συναπάντημα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, προκειμένου να υποδεχθούμε τα οστά των αδελφών μας, που έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις στην περιοχή της Τηλλυρίας το 1964.

Ένας κύκλος χρέους κλείνει για τους ήρωες της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ», ύστερα από 54 χρόνια. Ένας κύκλος χρέους με την οφειλόμενη εκ μέρους του κράτους και της Πολιτείας συγγνώμη προς τους συγγενείς, τους ήρωες, τους επιζώντες, τον κυβερνήτη.

Μία υποχρέωση που αναλάβαμε μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, με εντολή του Πρωθυπουργού, να παύσει ο φάκελος της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ» να χαρακτηρίζεται «άκρως απόρρητος» και οι ήρωες «ανύπαρκτοι».

Αναλάβαμε το καθήκον να αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές και να επιστρέψουν στην Ελλάδα εκείνοι που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, μαζί με τους άλλους ήρωες, του ’74, γιατί όλοι έπεσαν εκτελώντας το καθήκον, μαχόμενοι υπέρ βωμών και εστιών, για τη Σημαία και το Σταυρό.

Υποδεχόμαστε τους ήρωες που έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για την προστασία των ομοεθνών μας Κυπρίων και αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής, στους αγωνιστές που εκπλήρωσαν με την υπέρτατη θυσία, το διαχρονικά ιερό καθήκον μας, της προάσπισης της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα θα στέκεται αταλάντευτη πάντα στο πλευρό της Κύπρου ως σταθερός συμπαραστάτης του Κυπριακού Ελληνισμού. Η ασφάλεια της Κύπρου είναι και δική μας ασφάλεια. Αναλαμβάνουμε αγόγγυστα αυτό το εθνικό χρέος.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση, την ώρα που η Κερύνεια, η Αμμόχωστος, η Μόρφου και ο Πενταδάκτυλος θα αναγγείλουν το πολυπόθητο μήνυμα ότι η Κύπρος είναι πάλι ελεύθερη και ανεξάρτητη. Όταν θα λειτουργήσουμε στον Απόστολο Ανδρέα, τότε θα έχει λυθεί το Κυπριακό.

Πλωτάρχη Αγάθο Σπυρίδωνα,

Πλωτάρχη Πανάγο Νικόλαε,

Υποπλοίαρχε Χρυσούλη Παναγιώτη,

Ανθυπασπιστή Θεοδωράτο Παναγή,

Ανθυπασπιστή Καπαδούκα Νικόλαε,

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την προσφορά σας σε όλους εμάς. Σας οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη και υποκλινόμαστε, για άλλη μια φορά στις ηρωικές μορφές σας, η φλόγα του πατριωτισμού σας θα παραμείνει άσβεστη μέσα στην ψυχή μας.

Θα πράξουμε το καθήκον μας και ζητούμε συγγνώμη για την παρέλευση όλων αυτών των ετών.

Αθάνατοι».