Μετεγκατάσταση του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων
Μετά από 33 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) στην αεροπορική βάση της Λάρισας πρόκειται να μεταφερθεί στο πρώην ΝΑΤΟικό αεροπορικό υπερσύγχρονιο υπόγειο στρατηγείο στο Κουτσόχερο της Λάρισας. Η μετεγκατάσταση του ΕΚΑΕ στις νέες υπόγειες εγκαταστάσεις του πρώην CAOC 7 θα χρηματοδοτηθεί από το ΝΑΤΟ και για το σκοπό αυτό πρόκειται να δαπανηθεί το ποσό των 115.000 ευρώ.
Το πρώην Νατοϊκό Στρατηγείο κατασκευάστηκε από ελληνική τεχνική εταιρεία στα τέλη του 1999 και παραδόθηκε για χρήση στα μέσα του 2004. Το πρώην CAOC 7 είναι κατασκευασμένο εντός λόφου, βόρεια του χωριού Κουτσόχερο στο νομό Λαρίσης 18 χλμ δυτικά από την πρωτεύουσα του νομού εντός μιας μικρής κοιλάδας, προστατευόμενο από σύμπλεγμα λόφων με σχετικά μεγάλο ύψος.
Ο επιφανειακός χώρος στον οποίο κατασκευάστηκε το υπόγειο προστατευόμενο Στρατηγείο φτάνει τα 160 στρέμματα, με τις εγκαταστάσεις του να βρίσκονται σε βάθος 90 μέτρων. Αυτές περιλαμβάνουν συγκρότημα σηράγγων, συνολικού μήκους 1.000 μέτρων περίπου, ενώ η ωφέλιμη επιφάνεια του κεντρικού συγκροτήματος, καλύπτει χώρο 10.000 τετραγωνικών μέτρων. Οι εσωτερικές εγκαταστάσεις είναι εξοπλισμένες με ηλεκτρονικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας, ενώ το Στρατηγείο μπορεί να αντέξει σε πυρηνική επίθεση.
Στις εγκαταστάσεις του αεροπορικού στρατηγείου (CARS), λειτουργούσε το “Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων” (Combined Air Operation Center – “CAOC”), το “Αυτοματοποιημένο Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου” (Air Control Center System – “ACCS”), το”Αεροφωτογραφικό Κέντρο” (Recognized Air Picture Production Center – “RAPPC”) και το “Κέντρο Σύνθεσης Πληροφοριών Αισθητήρων” (Sensor Fusion Post – “SFP”).
Στο Στρατηγείο εργάζονταν μέχρι την διακοπή της λειτουργίας του περίπου 300 Αξιωματικοί του ΝΑΤΟ εκ των οποίων το 55% ήταν Ελληνες. Το CAOC 7 έπαψε να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2013 στο πλαίσιο της νέας δομής της διοίκησης του ΝΑΤΟ που είχε αποφασιστεί και στη σύνοδο της Λισσαβόνας. μετά από μόλις 9 χρόνια λειτουργίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και το 2010 το ΝΑΤΟ είχε παραγγείλει και τοποθετήσει στο Στρατηγείο νέα ηλεκτρονικά συστήματα καθιστώντας το συγκεκριμένο CAOC 7 μία από τις πιο σύγχρονες υπόγειες εγκαταστάσεις Διοίκησης Ελέγχου και Επικοινωνιών της Συμμαχίας.
Το συνολικό κόστος κατασκευής του Στρατηγείου έφτασε το 2004 τα 50 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν από τον ελληνικό κράτος. Με την αξιοποίηση του πρώην Νατοϊκού Στρατηγείου η Πολεμική Αεροπορία αναβαθμίζει κατακόρυφα τις δυνατότητες της στον τομέα της Διοίκησης Ελέγχου και Πληροφοριών αφού οι υπάρχουσες υποδομές στις οποίες στεγάζεται το ΕΚΑΕ παραδόθηκαν το 1981.
Ο περίφημος “Λαβύρινθος” του ΕΚΑΕ είναι ένα υπόγειο συγκρότημα εγκαταστάσεων το οποίο εκτείνεται σε τέσσερα επίπεδα κάτω από τη γη, συνολικής έκτασης 1.600 τετραγωνικών μέτρων. Οι νέες εγκαταστάσεις που θα μεταφερθεί το ΕΚΑΕ είναι κατά 23 χρόνια νεώτερες, διαθέτουν καλύτερη προστασία, είναι εξοπλισμένες με υπερσύγχρονα συστήματα και διαθέτουν σαφέστατα μεγαλύτερους χώρους για το προσωπικό που θα τις επανδρώνει.
defencenews.gr