Σημαντική αύξηση του αριθμού των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά σημειώνεται την τελευταία εβδομάδα, με αποτέλεσμα στα hotspots να έχει δημιουργηθεί και πάλι το αδιαχώρητο. Συγκεκριμένα, από την προηγούμενη Δευτέρα (28/8) έως και χθες (4/9) έφθασαν σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο αλλά και σε άλλα νησιά, όπου δεν υπάρχουν δομές για την καταγραφή και ταυτοποίηση των αφιχθέντων, 1.092 άτομα. Την ίδια χρονική περίοδο, αντίστοιχα, δεν πραγματοποιήθηκαν επιστροφές στην Τουρκία, στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας (από τον Μάρτιο του 2016).
Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι το φαινόμενο της αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς το παρόν δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς και «πέρυσι τέτοια εποχή είχε παρουσιαστεί αντίστοιχη αύξηση». Ωστόσο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, έχει και πάλι αλλάξει η εθνικότητα όσων φτάνουν στα ελληνικά νησιά. «Αυτήν την εποχή έχουν έρθει πολλοί που έχουν προσφυγικό προφίλ», επισημαίνουν.
Ειδικά από την προηγούμενη Παρασκευή και μέσα στο Σαββατοκύριακο έφθασαν 576 άτομα (στοιχεία από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής), οι περισσότεροι στη Λέσβο, οπότε μέσα στο hotspot παραμένουν 3.787 άτομα, ενώ η χωρητικότητα της δομής επαρκεί για 2.300 άτομα. Δεύτερο νησί στις προτιμήσεις των νεοαφιχθέντων είναι, αυτό το χρονικό διάστημα, η Σάμος όπου σε χώρο που έχει δημιουργηθεί για την ταυτοποίηση και πρόσκαιρη παραμονή 700 ατόμων, «φιλοξενούνται» 2.369 άτομα, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται στο νησί περισσότερο από έναν χρόνο. Στη Σάμο, τις τελευταίες ημέρες οι συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών και τα επεισόδια εντός και πέριξ του καταυλισμού είναι καθημερινά.
Το Σαββατοκύριακο, για μια ακόμα φορά, συγκρούστηκαν Σύροι και Ιρακινοί, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν πέντε άτομα στο νοσοκομείο, οι οποίοι είχαν τραυματιστεί από μαχαίρι.
Την ίδια στιγμή, τους τελευταίους δύο μήνες δεν έχουν πραγματοποιηθεί επιστροφές στην Τουρκία. Αστυνομικές πηγές απέδωσαν το γεγονός σε «τεχνικές δυσκολίες» και ανέφεραν ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί σχετικό δρομολόγιο. Ωστόσο στα νησιά παραμένουν πάνω από 1.000 άτομα, Σύροι που έχουν καταθέσει ένσταση μετά την απόρριψη του αιτήματος ασύλου που είχαν καταθέσει σε πρώτο βαθμό. Ομως οι περισσότερες από τις 13 δευτεροβάθμιες επιτροπές αναμένουν σχετική απόφαση του ΣτΕ προκειμένου να εξετάσουν τα αιτήματα.
ΠΗΓΗ kathimerini