Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας: Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία

Στην τελική ευθεία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μπαίνουν οι πολιτικές διεργασίες καθώς λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Αικατερινής Σακελλαροπούλου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Βουλής επικοινώνησε με τα κόμματα και τους ανακοίνωσε το χρονολόγιο για τις ψηφοφορίες.

Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου, με το όριο για εκλογή να είναι οι 200 ψήφοι. Αν δεν υπάρξει εκλογή τότε η δεύτερη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μετά από πέντε ημέρες, στις 28 Ιανουαρίου οπότε και θα απαιτούνται πάλι 200 ψήφοι. Η τρίτη ψηφοφορία – αν απαιτηθεί – θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου με το όριο εκλογής να είναι οι 180 ψήφοι.

Η τέταρτη ψηφοφορία με εκλογή με 151 ψήφους θα πραγματοποιηθεί – αν χρειαστεί – στις 9 Φεβρουαρίου και η πέμπτη και τελευταία, όπου Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου.

Η πρόταση για την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου έχει προκαλέσει αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ τα όργανα του οποίου συνεδριάζουν σήμερα με την αξιωματική αντιπολίτευση στην πρώτη επίσημη αντίδρασή της να αποφεύγει κάθε σχόλιο για το πρόσωπο της ανωτάτης δικαστικού. Από το πρωί οι συσκέψεις είναι συνεχείς στην Κουμουνδούρου καθώς υπάρχουν εισηγήσεις υπέρ της στήριξης της υποψηφιότητας της κυρίας Σακελλαροπούλου, οι οποίες τονίζουν ότι πρόκειται για μια δικαστή με άρτιο προφίλ, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει το κόμμα να τεκμηριώσει μια πιθανή άρνηση να την ψηφίσει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Θετικό πρόσημο υπάρχει στο Κίνημα Αλλαγής στο οποίο θα συνεδριάσουν από κοινού στις 3 μετά το μεσημέρι το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Είναι μία δικαστής με πολυ άξια πορεία, την τελική απόφαση θα την πάρουμε το μεσημέρι. Οι αποφάσεις και η πορεία της δείχνουν έναν άνθρωπο με θάρρος γνώμης, εγνωσμένης επιστημονικής κατάρτισης» δήλωσε το πρωί στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.


Διάφορα Άρθρα