ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Καθορισμένο το νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι υπάρχουν νησιά των οποίων η κυριαρχία δεν έχει καθοριστεί και πρόσθεσε ότι «αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση των Καρντάκ (σ.σ. Ίμια)».

Ξεκάθαρη απάντηση στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών «είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση».

Είχε προηγηθεί τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι υπάρχουν νησιά των οποίων η κυριαρχία δεν έχει καθοριστεί και πρόσθεσε ότι «αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση των Καρντάκ (σ.σ. Ίμια)».

«Η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους. Η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητος. Ελπίζουμε να την ακολουθήσει σε αυτόν και η Τουρκία» αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Ο κ. Τσαβούσογλου στην ίδια συνέντευξή του είχε αναφερθεί και στον αγωγό φυσικού αερίου Eastmed, επαναλαμβάνοντας ότι  για την κατασκευή του έργου απαιτείται η άδεια της Τουρκίας.


Διάφορα Άρθρα