Ένα Υπερόπλο το (GLSDB) στα χέρια των Ουκρανών

Τώρα οι ρωσικές δυνάμεις θα πρέπει να προσαρμοστούν ή να αντιμετωπίσουν δυνητικά νέες καταστροφικές απώλειες απο το Υπερόπλο των Ουκρανών

Το νέο όπλο, η βόμβα μικρής διαμέτρου που εκτοξεύεται από το έδαφος (GLSDB), θα επιτρέψει στον στρατό της Ουκρανίας να πλήξει στόχους σε διπλάσια απόσταση από την απόσταση που μπορούν να φτάσουν οι πύραυλοι που εκτοξεύει τώρα από το σύστημα πυραύλων πυροβολικού (HIMARS) που προμηθεύονται οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Reuters εάν συμπεριληφθεί, όπως αναμένεται, σε ένα επερχόμενο πακέτο βοήθειας σε όπλα, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Reuters, το GLSDB των 151 χιλιομέτρων (94 μιλίων) θα θέσει όλες τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ρωσίας στα ανατολικά της χώρας εντός εμβέλειας, καθώς και μέρος της κατεχόμενης από τη Ρωσία Κριμαίας.

Αυτό θα αναγκάσει τη Ρωσία να μετακινήσει τις προμήθειές της ακόμη πιο μακριά από τις γραμμές του μετώπου, καθιστώντας τους στρατιώτες της πιο ευάλωτους και περιπλέκοντας σημαντικά τα σχέδια για οποιαδήποτε νέα επίθεση.

«Αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει σημαντικά [μια ρωσική επίθεση]», δήλωσε ο Αντρέι Ζαγκοροντνίκ, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.

«Ακριβώς όπως τα HIMARS επηρέασαν σημαντικά την πορεία των γεγονότων, αυτοί οι πύραυλοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν ακόμη περισσότερο την πορεία των γεγονότων».

Η GLSDB είναι βόμβα καθοδηγούμενη με GPS που μπορεί να κάνει ελιγμούς για να πλήξει δυσπρόσιτους στόχους, όπως κέντρα διοίκησης.

Κατασκευάζεται από κοινού από την SAAB AB (SAABb.ST) και την Boeing Co (BA.N) και συνδυάζει τη βόμβα μικρής διαμέτρου GBU-39 (SDB) με τον πυραυλοκινητήρα M26, τα οποία είναι κοινά στα αμερικανικά αποθέματα.

Δεν είναι ακόμη συμβατή με το HIMARS, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν στην Ουκρανία νέους εκτοξευτές για τους πυραύλους, ανέφεραν πηγές.

Το GLSDB θα μπορούσε να παραδοθεί ήδη από την άνοιξη του 2023, σύμφωνα με έγγραφο που εξέτασε το Reuters