Βέβαια το Ενιαίο Δόγμα ίσχυε στα χαρτιά αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε …Να εφαρμοστεί τώρα ή είναι ένα ακόμη πυροτέχνημα και αναρωτιόμαστε : Θα στείλουμε Ελικόπτερα στην ΑΟΖ της Κύπρου αν συμβεί ατύχημα ή χαθούν λαθρομετανάστες κατά λάθος απο την πλευρά της Τουρκίας ; …Μακάρι αλλά !
Με την υπογραφή διμερούς συμφωνίας συνεργασίας στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης, μεταξύ της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισφραγίστηκε η συνάντηση του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, που ακολούθησαν.
Ο Βενιζέλος επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας στις προσπάθειες της Λευκωσίας για την επίλυση του Κυπριακού, τόνισε δε ότι εξετάστηκαν σε βάθος οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και σημείωσε ότι σε μια διεθνή συγκυρία τόσο βεβαρημένη, δεν θα έπρεπε η Τουρκία να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, με ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν την πορεία των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Παράλληλα, υποστήριξε ότι είναι υποχρέωση όλων να βοηθήσουν τις συνομιλίες, αλλά παρατήρησε ότι παρατηρούνται συμπεριφορές που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Όπως υπογράμμισε ο Βενιζέλος, ο πυρήνας του προβλήματος είναι πάντα ο ίδιος, δηλαδή «η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία» και πρόσθεσε ότι από αυτήν τη μήτρα ξεκινούν μια σειρά από προβλήματα. Αναφέρθηκε επίσης, στις πρωτοβουλίες, πολιτικές και διπλωματικές, τόσο της ελληνικής όσο και της ελληνοκυπριακής πλευράς για την αντιμετώπιση του θέματος, υπενθυμίζοντας τις χθεσινές του επαφές, στο περιθώριο της Διάσκεψης στο Κάιρο για την Ανοικοδόμηση της Γάζας και τις συζητήσεις που είχε με ομολόγους του για το Κυπριακό.
Στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της συνεργασίας Αθήνας- Λευκωσίας, ο Βενιζέλος ανακοίνωσε σειρά ενεργειών, όπως η υπογραφή της διμερούς συμφωνίας συνεργασίας στους τομείς της Έρευνας και της Διάσωσης, καθώς και έμφαση στα θέματα θαλάσσιας πολιτικής και ενέργειας.