Με Εντάλματα & NAYTEX απαντά» η Λευκωσία στην εισβολή του Γιαβούζ (Χάρτης)

Το τουρκικό πλοίο – γεωτρύπανο Γιαβούζ βρίσκεται από την Πέμπτη νοτιοδυτικά της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Είχε προηγηθεί η έκδοση NAVTEX από την Τουρκία για γεωτρήσεις σε οικόπεδο, το οποίο έχει παραχωρηθεί από τη Λευκωσία στην κοινοπραξία Total και Eni.

Σε έκδοση NAVTEX προχώρησε η Κύπρος, απαντώντας στα τουρκικά σχέδια για νέες γεωτρήσεις, αυτή τη φορά στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο έχει παραχωρηθεί από τη Λευκωσία στην κοινοπραξία Total και Eni.

Την Πέμπτη, η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX, δεσμεύοντας για γεωτρήσεις το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 20 Ιανουαρίου.

Με δική της NAVTEX, η Λευκωσία καταγγέλλει ότι η τουρκική NAVTEX για το πλοίο – γεωτρύπανο Γιαβούζ και τα υποστηρικτικά του πλοία αφορά μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη ενέργεια στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κύπρος υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της χώρας και καλεί σε τερματισμό των ενεργειών αυτών. Προειδοποιεί, δε , ότι θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

Λευκωσία: Παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων (Χάρτης)

Σε ανακοίνωσή της εξάλλου, νωρίς το πρωί της Παρασκευής, η κυπριακή προεδρία ανέφερε ότι καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση στα νοτιοδυτικά του νησιού, εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου.

Σύμφωνα με το philenews.com, η Λευκωσία κάνει λόγο για εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι απομακρύνεται οριστικά από τη διεθνή νομιμότητα.

«Η παρανομία, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά επαναλαμβάνεται, δεν παράγει δίκαιο», υπογράμμισε η Λευκωσία.