Τούρκος διπλωμάτης: Το Γιαβούζ θα ξεκινήσει νέες γεωτρήσεις στα νότια της Κύπρου στις 7 Οκτωβρίου

Το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο Γιαβούζ (Yavuz) θα ξεκινήσει νέες επιχειρήσεις γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κύπρου, στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε την Παρασκευή, Τούρκος διπλωμάτης.

«To Γιαβούζ θα ξεκινήσει νέο γύρο επιχειρήσεων γεωτρήσεων στα ανοιχτά, στις 7 Οκτωβρίου 2019», έγραψε στο Twitter ο Τσαγατάι Ερτσιγές, επικεφαλής του τμήματος του τουρκικού ΥΠΕΞ που ασχολείται με την ανατολική Μεσόγειο.

«Η γεωτρητική περιοχή βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει καταχωρηθεί στον ΟΗΕ και στις άδειες που η κυβέρνηση έχει χορηγήσει στην τουρκική εταιρεία πετρελαίων (TP) που δημοσιεύτηκαν στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το 2012», πρόσθεσε.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης που καταδίκαζε την κίνηση της Τουρκίας να στείλει το Γιαβούζ για νέα γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Λευκωσία χαρακτήρισε σοβαρή κλιμάκωση την απόφαση της Τουρκίας να στείλει το Γιαβούζ και κατηγόρησε την Άγκυρα ότι απομακρύνεται οριστικά από τη διεθνή νομιμότητα.

«Η παρανομία, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά επαναλαμβάνεται, δεν παράγει δίκαιο», υπογράμμιζε η κυπριακή κυβέρνηση.

Σε επόμενο μήνυμά του στο Twitter, ο Τούρκος διπλωμάτης τόνισε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων για τα θαλάσσια σύνορα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ «παρά τις προσπάθειές τους να προβάλουν αυτή τη διεκδίκηση ως ευρωπαϊκά ύδατα ή σύνορα που είναι κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Οι μονομερείς ενέργειες των Ελληνοκυπρίων από το 2003 παραβιάζουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», πρόσθεσε.

Με NAVTEX και εντάλματα σύλληψης απάντησε η Κύπρος

 

Εκτός από τη σκληρή ανακοίνωση της κυβέρνησης, η Κύπρος εξέδωσε NAVTEX και προειδοποίησε με εντάλματα σύλληψης για τη δραστηριότητα του Γιαβούζ.

Με τη NAVTEX, η Λευκωσία καταγγέλλει ότι η τουρκική NAVTEX για το Γιαβούζ και τα υποστηρικτικά του πλοία αφορά μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη ενέργεια στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.