Μια άλλη εκδοχή στο “μαύρο” που θα επιβάλουν στο Αιγαίο η εμφάνιση των Τούρκικων F-35 είναι η πρόταση ενός Πολύπειρου Ελεγκτή της Ελληνικής Αεράμυνας που πρέπει να συζητηθεί !
Ωμός και ρεαλιστής ο Ελεγκτής που μετρά εκατοντάδες ώρες πίσω απο τις Οθόνες και τα Μόνιτορ της Αεράμυνας δεν διστάζει να πεί τα πράγματα με το όνομά τους !
Τι θα συμβεί στο Αιγαίο μετά την Παραλαβή των Τούρκικων F-16 στο Αιγαίο που η Πολεμική Αεροπορία μέχρι και σήμερα Κυριαρχεί ;
Δεν είναι δυνατόν τα ξοδέψουμε χρήματα για μια αναβάθμιση των F-16 χωρίς παράλληλη αναβάθμιση των RADAR και στο σύστημα εγκαίρου προειδοποιήσεως !
Απίστευτο να έχουμε από το 2009 εγκατεστημένο στον Άραξο το LINK-16 και να μην έχει επεκταθεί στα Συστήματα των Στρατηγικών Α/Α όπλων που διαθέτουμε !(S-300-PATRIOT-ΧΩΚ)
Άμεση η τοποθέτηση και η διασύνδεση των Φρεγατών του ΠΝ με το σύστημα της Αεράμυνας για τον εντοπισμό των Στόχων αλλά και την καθοδήγηση των Υπάρχων Μαχητικών κατά των Τούρκικων F-35!
Ακόμη και σήμερα αν μας δώσουν μια Μοίρα F-35 δεν έχουμε τις υποδομές συντήρησης αλλά ούτε και την εκπαίδευση των Χειριστών μας …(Να θυμίσουμε οτι οι Τούρκοι Χειριστές εκπαιδεύονται στην Νεβάδα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια !!)
Εξάλλου τι θα κάνουμε τα 150 μαχητικά που έχουμε να τα πετάξουμε χάριν των F-35 ; Ή να τα ξεπουλήσουμε για ένα κομμάτι ψωμί ;
Να προσπαθήσουμε να αναβαθμίσουμε και τα Μιράζ που στις αερομαχίες δεν έχουν ταίρι σε μια κλειστή περιοχή όπως είναι το Αιγαίο …
Ο Ελεγκής δεν έκρυψε την ανησυχία του για το τι θα συμβεί αύριο στο Αιγαίο και βλέπει την επέκταση του LINK -16 σε όλη την Επικράτεια που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους είναι η μόνη σοβαρή αντίδραση στα σχέδια της Τουρκίας τους επόμενους μήνες !
Το ότι πρέπει να σχεδιάσουμε την Στρατηγική μας σε βάθος χρόνου για την Αντιμετώπιση των Τούρκικων Προκλήσεων …Πρέπει να γίνει άμεσα με την σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ,πέραν κομματικών επιλογών !
Να θυμηθούμε τι αναφέρθηκε στο Άμυνα και Τεχνολογία για το LINK-16
Το βάπτισμα των Eλληνικών πληρωμάτων του F-16 Advanced σε περιβάλλον επιχειρησιακής αξιοποίησης δικτύου Link-16, έγινε στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης Special Project Optic Windmill (SPOW) 2009. («ΕΑ&Τ»)
Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» του 2013, παρουσιάζονται τα πολύ μεγάλα βήματα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας προς την ανάπτυξη ενός δικτυο-κεντρικού περιβάλλοντος επιχειρήσεων.
Κύρια συνιστώσα αυτού του δικτύου αποτελεί το σύστημα ζεύξης δεδομένων Link-16, το οποίο αρχίζει να δημιουργεί νέα δεδομένα στον τρόπο διεξαγωγής των αεροπορικών επιχειρήσεων.
Περαιτέρω όμως, με την εγκατάσταση από την ΠΑ του Ενιαίου Συστήματος Διασύνδεσης Δεδομένων (Universal Link System: ULS) άνοιξε ουσιαστικά ο δρόμος για το πέρασμα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις διακλαδικές δικτυο-κεντρικές επιχειρήσεις.
Το ULS που βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό 130405bσε επιχειρησιακή εκμετάλλευση, είναι ένα επίγειο σύστημα ζεύξης δεδομένων, το οποίο ουσιαστικά επιτρέπει την ταυτόχρονη επικοινωνία, διασυνδέοντας όλα τα επιμέρους συστήματα ζεύξης δεδομένων που υπάρχουν σήμερα στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Ο εξοπλισμός του ULS έχει εγκατασταθεί στα τρία Κέντρα Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ), παρέχοντας κάλυψη από τη βόρεια μέχρι και τη νότια Ελλάδα.
Όλα τα δεδομένα και οι πληροφορίες επιτήρησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις μονάδες αεράμυνας και επιτήρησης, όπως και από τα κέντρα διοίκησης, αξιοποιώντας κατάλληλα τον όγκο αυτών των στοιχείων στη στοχοποίηση των διαφόρων οπλικών συστημάτων.
Με το ULS είναι εφικτό οι ναυτικές δυνάμεις να ανταλλάσσουν τακτικές πληροφορίες με το δίκτυο αεράμυνας της χώρας, όπως και το αντίστροφο, σε πραγματικό χρόνο.
Με την ένταξη σε υπηρεσία των Αερομεταφερόμενων Συστημάτων Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) Erieye EMB-145Η της ΠΑ, προστέθηκε μία ακόμα συνιστώσα ζωτικής σημασίας στην αποτελεσματικότητα του ULS.
Η ΠΑ έχει αναπτύξει δικούς της πίνακες μηνυμάτων εκπομπής-λήψης, οι οποίοι καθορίστηκαν ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες της κάθε συμμετέχουσας μονάδας.
Για παράδειγμα, ορισμένες από τις πληροφορίες από το Link-11 που δεν διαθέτει το Link-16 του ΕΜΒ-145, προωθούνται προς το αεροσκάφος.
Σε άλλη περίπτωση, μπορεί μία φρεγάτα του ΠΝ να έχει αποκαλύψει έναν πολύ χαμηλά ιπτάμενο στόχο, τον οποίο δεν έχει εντοπίσει το δίκτυο αεράμυνας.
Οι πληροφορίες αυτές διαβιβάζονται στις άμεσα εμπλεκόμενες μονάδες όπως οι συστοιχίες των βλημάτων Patriot, εφόσον το προσωπικό που διαχειρίζεται το ULS αξιολογεί ότι ο παραπάνω στόχος πρόκειται να εισέλθει στην περιοχή ευθύνης τους.
Με την ένταξη σε υπηρεσία και των F-16 Advanced, ουσιαστικά δημιουργήθηκε ο βασικός κορμός εκμετάλλευσης του δικτύου Link-16.