Θέλουμε να περάσουμε στον κόσμο ότι πρέπει να αισθάνεται ασφαλής και να γνωρίζει ότι, όσο περνάει από το χέρι μας, εμείς θα κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε το έργο μας”
” Όλη η περιοχή της Ελλάδας, του Αιγαίου και της Κρήτης βρίσκεται σε μια θέση και χρονική συγκυρία πολύ ιδιάζουσα.
Προσπαθούμε να είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι για τα πάντα και μέσα και από την Ομάδα “Ζευς” θέλουμε να περάσουμε στον κόσμο ότι πρέπει να αισθάνεται ασφαλής και να γνωρίζει ότι, όσο περνάει από το χέρι μας, εμείς θα κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε το έργο μας».
Ο Ιπτάμενος Επισμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος, μέλος της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων “Ζευς”, ο χειριστής του αεροσκάφους F-16 Block 52+ που συμμετείχε στην εκδήλωση για τον εορτασμό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, μιλώντας στον Σκάι Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη είναι πολύ ξεκάθαρος ως προς την ευθύνη τού να είσαι πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας.
«Όταν μας δίνει την ευκαιρία το κράτος να διαχειριστούμε αυτό το τόσο μεγάλης αξίας υλικό, το οποίο, είτε στο πλαίσιο της εκπαίδευσης είτε των επιχειρησιακών αποστολών, ουσιαστικά αποτελεί έναν τρόπο εξωτερικής πολιτικής του κράτους, δεν μπορούμε να μην αισθανόμαστε την ευθύνη και να μην δείχνουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να ανταποκριθούμε σε αυτό που θέλει, σε πρώτη φάση το αρχηγείο μας και η ηγεσία.
Σε δεύτερη φάση ασφαλώς όλος ο ελληνικός λαός, που θέλει να αισθάνεται ασφάλεια, θέλει να ξέρει ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι υπεύθυνοι που προσπαθούν να κάνουν όσο καλύτερα γίνεται τη δουλειά τους, μέσα σε αυτό το πλαίσιο των συγκυριών και καταστάσεων που περνάει η χώρα μας»
Με καταγωγή από την ακριτική Λήμνο, άκουγε από μικρός τον ήχο των αεροπλάνων στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, σε αυτήν την προκεχωρημένη βάση της Αεροπορίας. «Στη συνέχεια αυτό το ενδιαφέρον εξελίχθηκε σε επαγγελματικό. Ήθελα να δω αν μου ταιριάζει.
Καλώς ή κακώς, αυτό το επάγγελμα, όπως κατάλαβα στην πορεία, δεν συνεχίζεις να το κάνεις μόνο για την επαγγελματική και οικονομική αποκατάσταση. Αν δεν το αγαπάς, δεν μπορείς να το κάνεις γιατί υπάρχει κόστος και φθορά, ψυχική, ψυχολογική πίεση από την οικογένεια άρα αρκετή δυσκολία να ανταπεξέλθεις σε όλα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ενίσχυση του ηθικού
Ως προς τα όσα ακούγονται για τα κόστη των αεροπορικών επιδείξεων ο Επισμηναγός (Ι) Θεοχαρόπουλος επισημαίνει ότι η Πολεμική Αεροπορία, το Ναυτικό, ο Στρατός, έχουν αναμφίβολα το κόστος τους.
«Πρέπει όμως να ζυγίσουμε από τη μια το κόστος αυτό και από την άλλη τι μπορεί να προσφέρει σε θέματα ασφάλειας και ηθικού.
Ο αντικειμενικός σκοπός της Ομάδας είναι η ενίσχυση του ηθικού και της αξιοπιστίας των Ελλήνων προς το πρόσωπό μας, την Πολεμική Αεροπορία και όλο τον στρατό και επίσης η Πολιτεία θέλει να ενισχύσει το ηθικό, την ψυχολογία, την παιδεία ιδιαίτερα των νέων, έτσι ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν κάποια ιδανικά και ιδεώδη όσο ψηλότερα γίνεται».
Συνεχείς διακρίσεις
Όσοι συμμετέχουν στην Ομάδα των Επιδείξεων, σύμφωνα με τον Ιπτάμενο επισμηναγό, δεν είναι μόνο μέλη της αλλά μέλη όλης της Πολεμικής Αεροπορίας και κάνουν το καθημερινό έργο των πτήσεων, επιχειρησιακών αποστολών, της εκπαίδευσης χωρίς καμία έκπτωση.
«Όταν επιχειρούμε σε μικρό ύψος και ελεγχόμενο χώρο μπροστά σε κόσμο, κάνουμε όλους τους ελιγμούς που εφαρμόζουν οι ιπτάμενοι των μαχητικών αεροσκαφών σε μεγάλο ύψος.
Απλά εμείς για να περάσουμε ένα δείγμα της καθημερινότητάς μας στον κόσμο έχουμε συγκεντρώσει αυτούς τους ελιγμούς και επιχειρούμε σε χαμηλότερο ύψος για να είμαστε πιο κοντά στον κόσμο και με συγκεκριμένη σειρά για να είναι πιο καλαίσθητο το αποτέλεσμα», σημειώνει προσθέτοντας ότι σε όλη την Ευρώπη γίνονται σόου στα οποία συμμετέχουν πολλές Ομάδες Επιδείξεων, όπου η καθεμιά προσπαθεί να δείξει τον καλό της εαυτό μέσω μια ευγενούς άμιλλας.
«Το ίδιο κάνουμε και εμείς εκπροσωπώντας την πατρίδα μας και την Πολεμική Αεροπορία. Οι διακρίσεις, όχι μόνο της Ομάδας αλλά όλων των Μοιρών και της Αεροπορίας, που συμμετέχουν σε ασκήσεις και επιδείξεις στο εξωτερικό, είναι συνεχόμενες», καταλήγει
Πηγή:cretalive.gr