Σαρωτικές αλλαγές με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική έρχονται το προσεχές διάστημα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «L&O».
Οι αλλαγές αφορούν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις διευθύνσεις των τμημάτων, την καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και την επανασύσταση της Α’ διεύθυνσης αντικατασκοπείας, που άγνωστο γιατί, είχε καταργηθεί επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ.
Το στίγμα του Κοντολέων
Ο νέος διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο λειτουργίας σε μια υπηρεσία που παρά τις μεγάλες επιχειρησιακές της δυνατότητες, είχε μείνει θεατής των εξελίξεων τα τελευταία χρόνια.
Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, ο κ. Κοντολέων προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τις ανάγκες, να αξιολογήσει τις δυνατότητες των στελεχών και να «χτίσει» μια υπηρεσία πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα σε αρχικό στάδιο, ενώ σε δεύτερο χρόνο να προσαρμόσει νέες τακτικές και μεθόδους που θα προσομοιάζουν στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Αυτό για να γίνει, πάντως, αναφέρουν «πηγές» από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, μόνο εύκολο δεν θα είναι, καθώς «η νέα ηγεσία έχει να αντιμετωπίσει παθογένειες ετών, που δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη».
Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει αν θα υπάρξουν εσωτερικές αντιδράσεις στις αλλαγές αυτές, καθώς με απόφαση του πρώην διοικητή της υπηρεσίας, οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων είχαν οριστεί να παραμείνουν στις θέσεις τους για τρία χρόνια. Ως εκ τούτου, εάν υπάρξουν ενστάσεις, οι αλλαγές θα περιμένουν έως τον Ιανουάριο του 2020.
Οι αλλαγές στις διευθύνσεις
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «L&O», εντός των προσεχών ημερών αναμένονται αλλαγές προσώπων στο «τιμόνι» των διευθύνσεων στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, με τα ονόματα των ατόμων που θα αναλάβουν να είναι ήδη γνωστά. Οι αλλαγές κρίνονται αναγκαίες προκειμένου οι διευθύνσεις να «τρέξουν» πιο γρήγορα, καθώς τα τελευταία χρόνια σημειώνονται καθυστερήσεις στις διαδικασίες.
Γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο υπάρχει και μια εσωτερική κατανομή του προσωπικού ώστε να στελεχωθούν όλες οι διευθύνσεις με το απαραίτητο προσωπικό καθώς διαπιστώνεται πως σε κάποιες υπηρεσίες είναι πλεονάζον ενώ σε κάποιες άλλες υπάρχει υστέρηση.
Στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υπολογίζεται πως εργάζονται τουλάχιστον 500 άτομα, αριθμός ικανός για την κάλυψη των αναγκών, αρκεί όπως σημειώνουν πηγές «αυτά τα άτομα να διαμοιραστούν σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας».
Η επανασύσταση της Α’ διεύθυνσης κατασκοπείας
Σύμφωνα με πληροφορίες του «L&O», στο πλαίσιο των αλλαγών αναμένεται να ανασυσταθεί η Α’ διεύθυνση Κατασκοπείας που στις αρχές του 2017, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε αντικαταστήσει με τη Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων.
Σκοπός της συγκεκριμένης διεύθυνσης είναι συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών που αφορούν χώρες με μεγάλη εγγύτητα στα σύνορα της χώρας, όπως η Αλβανία και η Τουρκία.
Οι υπόλοιπες διευθύνσεις της υπηρεσίας, είναι η Επιτελικού Σχεδιασμού, Εσωτερικών και Διεθνών Σχέσεων, Εσωτερικής Ασφάλειας, Εξωτερικών Υποθέσεων, Ηλεκτρονικών Πληροφοριών, Πληροφοριακών Συστημάτων, Κυβερνοχώρου, Υποστήριξης, Οικονομικής Διαχείρισης και Ασφάλειας.
O Μιχάλης Τεζάρης είναι δημοσιογράφος με μακρά εμπειρία στο ρεπορτάζ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη