Ερντογάν: Η διορία των 150 ωρών έχει λήξει στη Συρία, αλλά οι τρομοκράτες δεν έχουν φύγει

«Οι 150 ώρες της συμφωνίας με τη Ρωσία έχουν έλθει στο τέλος τους, αλλά οι τρομοκράτες δεν έχουν αποσυρθεί από την περιοχή», σημείωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι σχεδιάζει να συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, οι «τρομοκράτες» συνεχίζουν να «πραγματοποιούν επιθέσεις και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός απαντά».

«Έχουν 11 νεκρούς σήμερα», ανέφερε ακόμη, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να παραμείνουμε σιωπηλοί; Ασφαλώς και θα απαντήσουμε και θα το ολοκληρώσουμε με επιτυχία».

«Προτίθεμαι να συζητήσω αυτό το πρόβλημα με τον Πούτιν», επεσήμανε επίσης ο Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε σήμερα ότι η τουρκική πλευρά έχει ζητήσει να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ερντογάν και του Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Οκτωβρίου η Μόσχα και η Άγκυρα είχαν καταλήξει σε συμφωνία για κοινές περιπολίες στη βορειοανατολική Συρία. Στη συμφωνία αυτή οδηγήθηκαν, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Σότσι, ο Ερντογάν και ο Πούτιν.

Συμφώνησαν, ειδικότερα, σε κοινές περιπολίες σε βάθος 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας. Εν τω μεταξύ, η Δαμασκός καλείται να διασφαλίσει την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τη συρο-τουρκική μεθόριο. Επίσης, η συμφωνία έθετε διορία 150 ωρών προκειμένου οι Κούρδοι μαχητές των YPG – SDF να αποχωρήσουν από την περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας.

Είχε προηγηθεί ξ συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για εκεχειρία 120 ωρών, μετά από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης με την ονομασία «Πηγή Ειρήνης» στη βορειοανατολική Συρία, με στόχο την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων.


Διάφορα Άρθρα