Έσπασε ακόμη και «σκληρός «για το Χαμό του Υποσμηναγού «….Ο Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος ε.α Χριστοδούλου (vid)

Πιο έμπειροι οι χειριστές των Phantom. Δεν τίθεται θέμα συντήρησης των αεροσκαφών» δήλωσε συγκινημένος στην ΕΡΤ ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πτέραρχος ε.α., Χρήστος Χριστοδούλου, σχετικά με τους δύο πιλότους του μοιραίου αεροσκάφους που κατέπεσε χθες για άγνωστο λόγο στη θαλάσσια περιοχή της Ανδραβίδας σκορπίζοντας τη θλίψη στο πανελλήνιο.

Εμφανώς συγκινημένος ο πτέραρχος ε.α. για την τραγική απώλεια του 29χρονο υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα και τις αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό του 31χρονου κυβερνήτη Ευστάθιου Τσιτλακίδη που όπως φαίνεται δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το αλεξίπτωτο διαφυγής δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «δεν είναι καλή ημέρα για τις οικογένειες του Στάθη και του Μάριου».

Μιλώντας με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Σταυρούλα Χριστοφιλέα, και προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του, με σπασμένη από τη συγκίνηση φωνή δήλωσε ο πτέραρχος εν αποστρατεία: «Τα παιδιά που χάνουν τη ζωή τους εν καιρώ ειρήνης είναι περισσότερο ήρωες από αυτούς που χάνουν τη ζωή τους στον πόλεμο. Γιατί στον πόλεμο δεν έχεις επιλογή. Στην ειρήνη έχεις επιλογή. Αν είχαν τη δυνατότητα να ρωτήσουν τα παιδιά τους αν θα έκαναν την ίδια επιλογή, η απάντηση είναι “ναι, θα κάναμε το ίδιο πράγμα”».

Αν είχαν την επιλογή θα έκαναν το ίδιο

«Συγνώμη για το τρέμουλο της φωνής, αλλά κάθε παιδί είναι και δικό μας παιδί, το οποίο μπαίνει σε ένα κόκπιτ να απογειωθεί. Αυτή τη στιγμή σπάω ένα κώδικα σιωπής αρχηγών. Μέχρι τώρα οι αρχηγοί δεν έβγαιναν να μιλήσουν πίσω από ένα ατύχημα.

Οποιοσδήποτε βγαίνει και κάνει αναλύσεις μπορώ να πω προσωπική προβολή, δυστυχώς δυσχεραίνουν την όλη κατάσταση.

Δε θα μπω στα αίτια. Δε θα απαντήσω στην ερώτησή σας να σας πω τα πιθανά αίτια, διότι μόλις χθες δημιουργήθηκε η Επιτροπή Διερεύνησης» ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, ο οποίος συγκλόνισε με την αλήθεια των λόγων του.

«Όσοι δεν έχουν κάνει διερεύνηση ατυχήματος δεν γνωρίζουν, άσχετα αν πέρασαν από την αεροπορία. Αυτή τη στιγμή λοιπόν έχει συγκροτηθεί επιτροπή διερεύνησης η οποία συλλέγει όλα τα στοιχεία. Ό, τι και να πούμε εμείς περισσεύουν. Αυτά θα βρεθούν, θα καταγραφούν και ποτέ δεν μπαίνουν παράγραφοι ή αστεράκια σ ένα ατύχημα» σχολίασε.

Απαντώντας στο αν στα πιθανά αίτια της συντριβής είναι και η κακή συντήρηση των παλαιού τύπου αεροσκαφών ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ό,τι ακόμα και για την τελευταία πτήση το κάθε αεροπλάνο πριν αποσυρθεί ετοιμάζεται σαν να ήταν η πρώτη.

«Πολλές φορές αυτά τα αεροπλάνα το «μοιραίο  Α/Φ στη εικόνα » τυγχάνουν πολύ καλύτερες συντήρησης διότι γνωρίζουμε την παλαιότητα και επιπλέον το προσωπικό που τα συντηρεί είναι πολύ πιο έμπειρο απ ό, τι παραδείγματος χάρη συντηρούν σήμερα ένα καινούριο αεροπλάνο, όπως είναι το Ραφάλ»

Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι αστοχίες δε θα υπάρχουν στις πτήσεις. «Τα αεροπλάνα όσο και να φτάσουμε στο έπακρο της τεχνολογίας, στο τέλος θα υπάρχει κάποιο ατύχημα. Η συντήρηση είναι άψογη μέχρι το τελευταίο σκαλοπάτι πριν την απογείωση»,