Εσπευσμένα στις ΗΠΑ ο ΥΠΑΜ της Τουρκίας Ακάρ …Μαζί με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, μαζί με τον αρχηγό των Τουρκικών  Eνόπλων δυνάμεων, Στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, ταξιδεύουν εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον σήμερα Πέμπτη.

Εκεί, θα συναντηθούν με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Πάτρικ Σάναχαν και θα συνομιλήσουν για τη Συρία, αν και το ζήτημα των ρωσικών S-400 και των αμερικανικών F-35 που θέλει να προμηθευτεί η Αγκυρα αναμένεται επίσης να συζητηθεί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τις προηγούμενες ημέρες νομοσχέδιο για τις κρατικές δαπάνες, το οποίο «μπλοκάρει» την παράδοση F-35 στην Τουρκία, μέχρι οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ να ετοιμάσουν μια επικαιροποιημένη έκθεση σχετικά με την αγορά ρωσικών S-400 από την Τουρκία.  

Πάντως, αυτή η εξέλιξη δεν φαίνεται να πτοεί την Αγκυρα. Ο επικεφαλής της επιτροπής εξοπλισμών της Τουρκίας, Ισμαΐλ Ντεμίρ δήλωσε την Τετάρτη πως η πρώτη συστοιχία των ρωσικών S-400 αναμένεται να παραδοθεί τον Ιούλιο και θα ενεργοποιηθεί έως τον Οκτώβριο. Η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας θα «καθυστερήσει για λίγο», συμπλήρωσε.

Ο Ντεμίρ όμως εξέφρασε και τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για την αμερικανική πρόταση αναφορικά με την πώληση συστήματος αεράμυνας Patriot.

Υπενθυμίζεται πως ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα αποφασίσει αν θα αγοράσει το αμερικανικό σύστημα, αλλά τόνισε πως ούτως ή άλλως θα αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους.