Ετοιμάζονται «Νέα Τετελεσμένα» στα Βαρώσια …Το προανήγγειλαν Ερσίν Τατάρ -Φουάτ Οκτάι

Ερσίν Τατάρ μπορεί να διαμήνυσε ότι θα ετοιμάσει δικό του πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η κυπριακή κυβέρνηση να δηλώνει έτοιμη να τα συζητήσει εάν αυτά είναι εντός του πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, πλην όμως αυτό που στην πραγματικότητα σχεδιάζει η τουρκική πλευρά είναι νέα τετελεσμένα.

Και το τόνισαν με έμφαση χθες, μετά τη συνάντησή τους, οι Ερσίν Τατάρ και Φουάτ Οκτάι. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είπε πως τα ΜΟΕ που θα προτείνει αφορούν τους τομείς του φυσικού αερίου και της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά τη συνάντηση που είχαν στα κατεχόμενα τόσο ο Τούρκος αντιπρόεδρος όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επέλεξαν να προβούν σε ανακοινώσεις. Έκαναν από μια δήλωση χωρίς να δεχθούν ερωτήσεις. Πριν από τη συνάντηση επιθεώρησαν από αέρος το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στην Καντάρα. 

ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ: Ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι συζήτησαν (σύμφωνα με το ΚΥΠΕ) την ‘εθνική υπόθεση της Κύπρου’, την ανάπτυξη του ψευδοκράτους και τις πρωτοβουλίες στην ανατολική Μεσόγειο και το Βαρώσι. Αξιολόγησαν, πρόσθεσε, τα βήματα που θα κάνουν μαζί την επόμενη περίοδο.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι οι ειλικρινείς προσπάθειες της τ/κ πλευράς για λύση του Κυπριακού προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού έχουν υπονομευτεί από τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς η οποία συνεχίζει να το πράττει σήμερα. «Απλά με διαφορετικά παιχνίδια», σημείωσε.

Υποστήριξε, επίσης, ότι οι Ε/κ θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους μόνους ιδιοκτήτες του νησιού, δεν υπολογίζουν καθόλου τους Τ/κ και προσπαθούν να καλύψουν τα γεγονότα με ένα αναχρονιστικό πέπλο αδιαλλαξίας. «Αυτό είναι ένα όνειρο και δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα», ανέφερε.

Ο Φ. Οκτάι είπε ότι «οι δε μονομερείς κραυγές που υποβάλλονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως ΜΟΕ δεν πάνε πιο πέρα, δεν μπορούν να πάνε πιο πέρα από το να είναι σχέδια αύξησης της καταδίωξης – τυραννίας».