Στο “Σταυρό” είχαν τα Τούρκικα F-16 το αεροσκάφος του Ερντογάν …Σύμφωνα & με τη Χουριέτ!

Με πύραυλο αέρος – αέρος Sidewinder θα χτυπούσαν οι πραξικοπηματίες το βράδυ της 15ης Ιουλίου το αεροσκάφος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, επικαλούμενη τις καταθέσεις των πιλότων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πιλότοι ανέφεραν στην κατάθεσή τους πως όταν ακριβώς τα μεσάνυχτα τα δύο πολεμικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τη βάση «Ακιντζί» στην Άγκυρα, εξοπλισμένα μόνο με πυραύλους αέρος – αέρος, οι οποίοι χτυπούν αεροσκάφη, δεν γνώριζαν ποιος είναι ο στόχος.

Στις 00.17 πήραν εντολή από τον ασύρματο να χτυπήσουν “ένα μεγάλο αεροσκάφος που έχει το σήμα της τουρκικής προεδρίας”. Και ενώ πορεύθηκαν προς την κατεύθυνση που τους δόθηκε, λίγο αργότερα πήραν νέα διαταγή να επιστρέψουν στη βάση τους.

Δείτεκαι αυτά

Σύμφωνα με τη Χουριέτ, όταν οι πιλότοι πήραν τη διαταγή να επιστρέψουν, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε βγει ζωντανά στο CNN Turk στις 00.24 και μιλούσε μέσω Face Time στη δημοσιογράφο Χαντέ Φιράτ, καλώντας τον λαό να αντισταθεί.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος Πρόεδρος ξεκίνησε από το αεροδρόμιο Ντάλαμαν στις 1.44 και έφτασε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης στις 3.20. 49_big

Η εκτίμηση είναι ότι όταν τα δύο F16 απογειώθηκαν στις 00.00 με στόχο να εμποδίσουν το προεδρικό αεροσκάφος, είχαν λάθος πληροφορία ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είχε απογειωθεί από το Ντάλαμαν. Μόλις είδαν ότι τελικά συνδέθηκε στον αέρα, τους κάλεσαν να επιστρέψουν στη βάση τους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, όταν ο εισαγγελέας ρώτησε τους εάν η διαταγή που πήραν ήταν σύμφωνη με τους κανόνες, η απάντηση που έδωσαν ήταν πως οι ίδιοι εκτελούν μόνο διαταγές.

Σε ερώτηση του εισαγγελέα γιατί όταν κλήθηκαν να κάνουν χαμηλή πτήση πάνω από το προεδρικό ο ένας πιλότος είπε στον ασύρματο “το παράνομο παλάτι” αναφερόμενος στο προεδρικό, ο πιλότος απάντησε: “από ενθουσιασμό”.

Δύο μαχητικά F-16 που έλεγχαν πραξικοπηματίες «παρενόχλησαν» το προεδρικό αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε ο Ερντογάν από τις διακοπές του στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, αποκαλύπτει δύο ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το πρακτορείο Reuters. 

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται μαρτυρία Τούρκου αξιωματούχου σύμφωνα με τον οποίο : «Τουλάχιστον δύο F-16 παρενόχλησαν το αεροσκάφος του Ερντογάν ενώ ήταν στον αέρα με προορισμό για την Κωνσταντινούπολη. 3508272_3508276b

Είχαν απενεργοποιήσει τα ραντάρ του αεροσκάφους, ενώ άλλα δύο F-16 προστάτευαν τον Τούρκο πρόεδρο. Τώρα, γιατί δεν άνοιξαν πυρ… αυτό είναι ένα μυστήριο».

To business jet τplaneου Τούρκου προέδρου, που ανήκει στην τουρκική κυβέρνηση, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Dalaman την Παρασκευή, για τη διαδρομή διάρκειας 1,5 ώρας ταξίδι προς το Μαρμαρίς.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters τη μαρτυρία του πρώην στρατιωτικού αξιωματούχου επιβεβαίωσε και ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «το αεροσκάφος του Ερντογάν βρέθηκε σε μπελάδες ενώ βρισκόταν στον αέρα».

«Απέφυγε το θάνατο για ελάχιστα μόλις λεπτά» είπε ένας τρίτος αξιωματούχος.


ΣχετικάΆρθρα

Next Post