Εικόνες και video από τα Μαχητικά «Rafale» κατά την άσκηση «Σκύρος 2021» στη Τανάγρα

Στην αεροπορική βάση της Τανάγρας βρίσκονται από την Τρίτη τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, τα οποία συμμετέχουν στην άσκηση «Σκύρος 2021».

Στο πλαίσιο της διμερούς άσκησης, εκτός των γαλλικών Rafale, στην 114 Πτέρυγα Μάχης βρίσκονται ελληνικά Mirage 2000 και F-16, μονάδες επιφάνειας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και δύο μεταγωγικά Α400Μ Atlas και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού Α330 MRTT της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Θυμίζουμε ότι η χώρα μας έχει παραγγείλει 18 μαχητικά Rafale, κάποια εκ των οποίων θα είναι μεταχειρισμένα και θα έρθουν γρηγορότερα στην Αθήνα, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι καινούργια και υπολογίζεται ότι θα μας στοιχίσουν όλα μαζί περίπου 2,32 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την άσκηση παρακολούθησαν, πέραν του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο αρχηγός της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας στρατηγός Λοράν Λερμπέτ, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Πατρίκ Μεσονάβ, ακόλουθοι ‘Αμυνας από πολλές πρεσβείες καθώς και Έλληνες και Γάλλοι δημοσιογράφοι.


Στο χαιρετισμό του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος καλωσόρισε την γαλλική αντιπροσωπεία στην αεροπορική βάση της Τανάγρας ενώ χαρακτήρισε στενούς συμμάχους την Ελλάδα και τη Γαλλία.

 «Έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα», είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ «από την άσκηση Σκύρος» όπου συμμετέχουν τόσο το Ναυτικό όσο και η Αεροπορία.

Ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης χαρακτήρισε «άψογη» τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της άσκησης «Σκύρος» ενώ υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Γαλλία, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο εξασφαλίζουν τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Τέτοιες ασκήσεις», είπε ο αρχηγός ΓΕΑ, «δίνουν την ευκαιρία σε Έλληνες και Γάλλους πιλότους να πετάξουν μαζί. Να δουλέψουμε ως ομάδα και να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά».

«Με ρεαλιστική εκπαίδευση, μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε» πρόσθεσε.

Για την απόκτηση των Rafale, υπογράμμισε ότι μπορούν να καταφέρουν «στρατηγικά πλήγματα καθώς έχουν την ικανότητα να πλήξουν στόχους σε ξηρά, αέρα και θάλασσα».

Στο χαιρετισμό του, ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ, καλωσόρισε την Ελλάδα «στο κλαμπ των Rafale» ενώ επεσήμανε ότι η χώρα μας απέκτησε «όπλα ανωτερότητας και δύναμης».

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει ασταθές περιβάλλον» ενώ τόνισε ότι η Γαλλία «προσφέρει την στρατηγική της συνεργασία» καθώς μοιράζεται ένα «κοινό όραμα» με την Ελλάδα για «ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, με σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε κράτους, χωρίς απειλές και εκφοβισμό».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας Λοράν Λερμπέτ στάθηκε, μεταξύ άλλων, στη «μακρά ιστορίας συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας» ενώ επεσήμανε ότι «ο δεσμός γίνεται πιο δυνατός με την απόκτηση των Rafale», που όπως υπογράμμισε αλλάζουν τους όρους που παίζεται το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτήρισε την Ελλάδα, «σύμμαχο, συνέταιρο και φίλη» ενώ δήλωσε πολύ περήφανος που σύντομα τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη «θα ανοίξουν τα φτερά τους στην Ελλάδα».