Πολλά ακούστηκαν και πολλά δημοσιεύτηκαν γιατί τα δυο Αμερικάνικα F-35 που έφτασαν στο Βερολίνο για επιδείξουν τις δυνατότητες τους στον Αέρα…Αλλά τελικά καθηλώθηκαν στο Έδαφος !
Οι Γερμανοί απο την πρώτη στιγμή δεν πίστεψαν στις δυνατότητες όσο αφορά το αόρατο ίχνος του F-35 και αφού ανέλυσαν τις δυνατότητες του νέου Μαχητικού ,τοποθέτησαν και δύο συστήματα εντοπισμού στην περιφέρεια του Αεροδρομίου …
Μόλις οι Αμερικανοί έμαθαν για την τοποθέτηση των Συστημάτων αρνήθηκαν την απογείωση των F-35 που παρέμειναν καθηλωμένα καθ ολη την διάρκεια του Air show …Δίνοντας τροφή στους Ευρωπαίους Ειδικούς να πούνε και να γράψουν διάφορα όσον αφορά την Ικανότητα του F-35 να είναι πραγματικά αόρατο!
Τι είναι όμως το Παθητικό σύστημα εντοπισμού TwInvis;
Το σύστημα TwInvis, το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί σε όχημα παντός εδάφους ή φορτηγό, δεν εκπέμπει τα δικά του σήματα για την παρακολούθηση της εναέριας κυκλοφορίας, αλλά αναλύει “παθητικά” τις ηχώ των σημάτων από ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς σταθμούς.
“Οι νέοι ανεπτυγμένοι, εξαιρετικά ευαίσθητοι ψηφιακοί δέκτες μας καθιστούν εφικτό για ένα σύστημα TwInvis να παρακολουθεί μέχρι και 200 αεροσκάφη σε 3D σε μια ακτίνα 250 χιλιομέτρων. Αυτό ήταν αδιανόητο και πριν από λίγα χρόνια», δήλωσε ο Thomas Müller, CEO της HENSOLDT.
“Αυτό θα ανοίξει εντελώς νέες επιλογές για εφαρμογή σε τομείς όπως η αεράμυνα, η προστασία μεγάλων εκδηλώσεων ή ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας.” Λειτουργώντας ως απλοί δέκτες, τα παθητικά συστήματα του ραντάρ ανιχνεύουν τα αεροσκάφη αναλύοντας τα σήματα που αντικατοπτρίζουν από τις υπάρχουσες εκπομπές τρίτων.
Το σύστημα TwInvis της HENSOLDT παρέχει με μια λεπτομερέστατη εικόνα του εναέριου χώρου που καλυπτεί, και επιτυγχάνεται με την ταυτόχρονη ανάλυση ενός μεγάλου αριθμού ζωνών συχνοτήτων. Για παράδειγμα, μπορούν να αναλυθούν ταυτόχρονα έως και 16 πομποί FM (αναλογικό ραδιόφωνο) συν 5 συχνότητες που χρησιμοποιούνται από διάφορους πομπούς DAB και DAB + (ψηφιακό ραδιόφωνο) καθώς και DVB-T και DVB-T2 (ψηφιακή επίγεια τηλεόραση) .
Επιπλέον, η νέα γενιά λογισμικού της HENSOLDT θα προσφέρει πρωτοφανείς επιδόσεις όσον αφορά την εμβέλεια και την ακρίβεια. Σε αστικές εφαρμογές, τα παθητικά συστήματα ραντάρ καθιστούν εφικτό τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας χωρίς πρόσθετες εκπομπές και χωρίς τη χρήση συχνοτήτων μετάδοσης.
Σε στρατιωτικές εφαρμογές, το σύστημα επιτρέπει την επιτήρηση ευρείας περιοχής χρησιμοποιώντας δέκτες, προσφέροντας παράλληλα το πλεονέκτημα ότι τα παθητικά συστήματα ραντάρ δεν μπορούν να εντοπιστούν από τον εχθρό και είναι πολύ δύσκολα να μπλοκαριστούν.
Επιπλέον, δεν απαιτείται καμία συμφωνία με οποιαδήποτε άλλη δημόσια αρχή, καθώς δεν υπάρχει ακτινοβολία, η οποία επιτρέπει στο σύστημα να είναι έτοιμο για ανάπτυξη και να χρησιμοποιείται σε αστικές περιοχές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σύστημα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρους όπου η κάλυψη ήταν προηγουμένως ανεπαρκής, ιδίως για παράδειγμα σε ορεινές περιοχές.
Η TwInvis έχει ήδη δείξει τι μπορεί να κάνει σε αρκετές εκδηλώσεις σε στρατιωτικούς πελάτες, σε οργανισμούς ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Δύο δοκιμαστικά TwInvis έχουν ήδη παραδοθεί σε πιθανούς πελάτες στην Ευρώπη.
Σχόλιο: Να αναφέρουμε εδώ οτι Παθητικό RADAR έχει αναπτύξει και Ομάδα Ελλήνων Επιστημόνων και μάλιστα είχε γίνει και σχετική επίδειξη στο ΓΕΑ
Καιρός είναι να ξεσκονίσουμε τα σχέδια και να τα βάλουμε σε εφαρμογή και εμείς πρίν είναι πολύ αργά …
Η Ανάλυση απο τον Γιάννη Παλιούρα