H Εξωτερική Πολιτική των Ελληνικών Ψευδαισθήσεων και ο …»EAST MED»

Χαστούκι και πλήγμα στο διεθνές κύρος της χώρας μας η ακύρωση με non-paper εντολή της Ουάσιγκτον του αγωγού EAST MED. Ξεκάθαρη η μεροληπτική στάση των ΗΠΑ υπέρ της Τουρκίας. Δώρο Μπάιντεν στον δήθεν απομονωμένο Ερντογάν και βούτυρο στο ψωμί της εσωτερικής συστημικής  Στρατηγικής σκέψης η δήθεν χωρίς δόλο Αμερικανοτουρκική κολεγιά.

Η κρίση στην Ουκρανία θέτει σε δοκιμασία, όχι μόνο τις σχέσεις της Δύσης (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ, ΚΑΝΑΔΑ και ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ) με τη Ρωσία, αλλά και της χώρας μας με τις υπερδυνάμεις της Ανατολής (Ρωσία, Κίνα) μετά τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα της νέας πενταετούς Ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας.

Το αυστηρό μήνυμα της Μόσχας σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ να βάλουν φρένο στην όποια σκέψη για εγκατάσταση και ανάπτυξη πυρηνικών κεφαλών μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη και κυρίως στην Ουκρανία αλλαά και η «φιλική» προειδοποίηση στην Αθήνα να επιδείξει – αν και μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ – την ανάλογη σοφία στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας δείχνουν ξεκάθαρα την αποφασιστικότητα του Πούτιν και την ετοιμότητά του για ολική ρήξη με τη Δύση.

Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών – με εντολή προφανώς του Πρωθυπουργού – δεν συμβουλεύτηκε την εθνική αντιπροσωπεία και το αρμόδιο θεσμικό όργανο, που δεν είναι άλλο από το Εθνικό μας συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, αποφασίζοντας και υπογράφοντας μια νέα κυριολεκτικά λεόντειο πενταετή αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ δίνοντας τα πάντα χωρίς η χώρα μας να κερδίσει το παραμικρό.

Σαν το σκυλί στ΄αμπέλι πήγαμε για άλλη μία φορά, αφού μυαλό δεν βάζουμε και δεν διδασκόμαστε από τα συνεχή και επαναλαμβανόμενα λάθη του παρελθόντος.

Το αποτέλεσμα και το ευχαριστώ είναι άλλο ένα χαστούκι, αφού πλέον οι Αμερικανοί δεν έχουν ανάγκη να ρωτήσουν ή να ζητήσουν καμιά άδεια από την όποια Ελληνική κυβέρνηση για να μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες οπλικών συστημάτων, αεροσκαφών, ελικοπτέρων, βαρέων οχημάτων, αρμάτων μάχης και στρατιωτικού προσωπικού μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης προς την Ευρασία.

Ωφελημένη η Τουρκία την οποίαν σαν περιφερειακή δύναμη γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά, αλλά και στρατιωτικά χρειάζονται οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους στην περιοχή.

Το δώρο λοιπόν της Ουάσιγκτον στον Ερντογάν είναι η ακύρωση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EAST MED, κάτι το οποίο το ζητούσαν πιεστικά εδώ και καιρό οι Τούρκοι και ο οποίος θα αναδείκνυε την Ελλάδα ως σημαντικό διαμετακομιστικό ενεργειακό κόμβο.

Ένα άλλο σημείο άξιο προσοχής είναι ότι οι ΗΠΑ με την απόφασή τους αυτή έδειξαν καθαρά ότι αμφισβητούν, συμφωνώντας με τη Τουρκία, το κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, κλείδωσαν οριστικά την αιγιαλίτιδα ζώνη μας στα 6νμ και ακύρωσαν κάθε προσπάθεια για μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ, καθώς και την εντός αυτής άσκηση κάθε κυριαρχικού μας δικαιώματος παραπέμποντας στις καλένδες την εξόρυξη του ορυκτού μας πλούτου.
Η οικονομική καταστροφή, αλλά και το πλήγμα στο διεθνές κύρος της χώρας μας ολοκληρώθηκε με την αιφνίδια απόφαση της κοινοπραξίας TOTAL, EXXON MOBIL και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ να παγώσουν τις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων νότια-νοτιοδυτικά της Κρήτης, γεγονός που μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Μετά απο αυτή την ξεγυρισμένη σφαλιάρα, για να ενδυναμώσουν την εσωτερική συστημική σκέψη στα παπαγαλάκια και να τους ενισχύσουν την προπαγάνδα, στήριξαν δήθεν το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης ΙΣΡΑΗΛ – ΑΙΓΥΠΤΟΥ – ΕΛΛΑΔΑΣ – έργο για το οποίο δεν ενοχλούνται διόλου οι Τούρκοι αφού ακολουθεί μία «ευέλικτη» διαδρομή.

Το non-paper των Αμερικανών, μέσω του οποίου ενταφιάζεται ουσιαστικά το αφήγημα του EAST MED, προφανώς και δεν είναι χωρίς δόλο αφού περιέχει καθαρά φιλοτουρκική στάση με τη τουρκική διπλωματία και τον τουρκικό τύπο να πανηγυρίζουν για μία ακόμα νίκη της Τουρκίας.

Για τους Αμερικανούς «φίλους και συμμάχους» μας το πρόβλημα της αποσταθεροποίησης της περιοχής που προκαλούσε εντάσεις ήταν μόνο ο αγωγός EAST MED και με την απόφασή τους αυτή πιστεύουν ότι έλυσαν το πρόβλημα στέλνοντας στα αζήτητα Διεθνές Δίκαιο και Δίκαιο της Θάλασσας σε βάρος της χώρας μας, στα οποία προφανώς ούτε οι ίδιοι πιστεύουν.

Αντώνης Μυλωνάκης
Βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ