Ηχούν τα Τύμπανα του Πολέμου στα Βαλκάνια…Ανησυχούν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «καλούν μόνο τη Σερβία να αποσύρει τα στρατεύματα» που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με το Κόσοβo.

Αυτό δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ανακοινώνοντας παράλληλα την ενίσχυση της παρουσίας της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο.

«Βλέπουμε μια σημαντική σερβική στρατιωτική ανάπτυξη κατά μήκος των συνόρων με το Κόσοβο», συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης «άνευ προηγουμένου» πυροβολικού, αρμάτων μάχης και μονάδων πεζικού, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Ο Τζον Κίρμπι δεν θέλησε να αναφερθεί στον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης εισβολής στο Κόσοβο, του οποίου την ανεξαρτησία δεν αναγνωρίζει η Σερβία, και το οποίο μαστίζεται από εντάσεις εδώ και μέρες.

Ο Κίρμπι υπογράμμισε ότι «λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, η KFOR», η δύναμη που έχει αναπτυχθεί από το ΝΑΤΟ σε αυτή την πρώην σερβική επαρχία, «θα αυξήσει την παρουσία της» στο βόρειο τμήμα του εδάφους.

«Παρακολουθούμε μια μεγάλη σερβική ανάπτυξη κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο, η οποία αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου συμμετοχή σερβικού πυροβολικού, αρμάτων μάχης και μονάδων πεζικού. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια πολύ αποσταθεροποιητική εξέλιξη.

Καλούμε τη Σερβία να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα και να ενεργήσει στη μείωση των εντάσεων», είπε ο Κίρμπι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τους δημοσιογράφους στις 29 Σεπτεμβρίου.

Ο Κίρμπι ρωτήθηκε εάν αυτή η συσσώρευση στρατιωτικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα είναι ένα μήνυμα ότι η Σερβία προετοιμάζεται για στρατιωτική εισβολή.

Η ανάπτυξη σερβικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο έρχεται μετά την επίθεση κατά της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου στις 24 Σεπτεμβρίου στην Μπάισκα και στο Ζβετσάν. 

Το Κοσσυφοπέδιο κατηγόρησε τη Σερβία για αυτή την επίθεση, η οποία αρνείται οποιαδήποτε σχέσηΠερισσότερα Άρθρα