Με την παρουσία χιλιάδων πολιτών συνεχίζονται στην Τεχεράνη οι εκδηλώσεις πένθους για τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ωστόσο, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η απουσία του διαδόχου του, Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στην τελετή.
Κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης προσευχής, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες των τριών γιων του εκλιπόντος ηγέτη, Μουσταφά, Μεϊσάμ και Μασούντ Χαμενεΐ, οι οποίοι στάθηκαν δίπλα στα φέρετρα του πατέρα τους και τεσσάρων ακόμη μελών της οικογένειας που σκοτώθηκαν στην ίδια επίθεση.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στον Μεγάλο Μοσάλα του Ιμάμη Χομεϊνί στην Τεχεράνη, όπου η ιρανική ηγεσία διοργανώνει πολυήμερες εκδηλώσεις πένθους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τη μεταφορά της σορού του Αλί Χαμενεΐ σε σημαντικούς σιιτικούς θρησκευτικούς τόπους στο γειτονικό Ιράκ.
Το φέρετρο του εκλιπόντος είχε εκτεθεί από το Σάββατο σε υπαίθριο χώρο, προστατευμένο κάτω από γυάλινο κάλυμμα, μαζί με εκείνα της κόρης του, του γαμπρού του, της νύφης του και της 14 μηνών εγγονής του, οι οποίοι επίσης έχασαν τη ζωή τους.
Παραμένει άφαντος ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ
Ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, δεν έχει πραγματοποιήσει καμία δημόσια εμφάνιση ούτε έχει δοθεί στη δημοσιότητα πρόσφατη φωτογραφία του μετά την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ τραυματίστηκε σοβαρά κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον ιρανικών στόχων, με πηγές του στενού του περιβάλλοντος να αναφέρουν ότι υπέστη σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο και στο ένα ή και στα δύο πόδια.
Στην προσευχή της Κυριακής συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχάμεντ Μπακέρ Καλιμπάφ.
Οι τηλεοπτικές εικόνες κατέγραψαν τον Μασούντ Χαμενεΐ εμφανώς συγκινημένο, να σκουπίζει τα δάκρυά του με κεφίγιε, ενώ ο ιμάμης απήγγελλε τις νεκρώσιμες προσευχές.
Παράλληλα, εξακολουθεί να ισχύει η εκεχειρία που έθεσε τέλος στον τετράμηνο πόλεμο, έπειτα από συμφωνία με την Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, η συμφωνία αυτή αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη χώρα, ενώ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες διακόπηκαν προσωρινά για μία εβδομάδα λόγω της κηδείας.















