Καρέ-καρέ η έφοδος CIA και ειδικών δυνάμεων στο καταφύγιο του Μπαγκντάντι (vid)

Οκτώ μαχητικά ελικόπτερα επιστράτευσαν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις για να πλήξουν το καταφύγιο του Αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, στα περίχωρα του χωριού Μπαρίσα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

To τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών και συντονισμός μεταξύ των στρατιωτικών αρχών της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας, για τη διεξαγωγή της επιχείρησης με στόχο τον αρχηγό του ISIS.

Κατά το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Αμερικανός στρατός διεξήγαγε επιχείρηση χθες Σάββατο στη βορειοανατολική Συρία, κατά την οποία η CIA συνέβαλε στον εντοπισμό του Μπαγκντάντι, χωρίς να διευκρινίσει ποιά ήταν η έκβαση της επιχείρησης. Σύμφωνα με το Newsweek, που επικαλέστηκε αξιωματικό ενημερωμένο για την επιχείρηση αυτή, ο ηγέτης του ΙΚ είναι νεκρός.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι αποτέλεσμα της επιχείρησης ήταν εννέα άνθρωποι να σκοτωθούν, καθώς τα οκτώ ελικόπτερα στοχοθέτησαν μετά τα μεσάνυκτα ένα σπίτι και ένα όχημα, σε μια περιοχή όπου βρίσκονταν «ομάδες που πρόσκειντο στο ΙΚ».

 

Ιρακινός αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters υποστήριξε ότι ήταν η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας του που στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό τις ακριβείς συντεταγμένες του σημείου στο οποίο βρισκόταν ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους ανοίγοντας τον δρόμο για την επιδρομή που φέρεται ότι οδήγησε στον θάνατό του.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο η υπηρεσία πληροφορήθηκε σε ποιο σημείο βρισκόταν ο Μπαγκντάντι από έγγραφα που βρήκε σε μυστική τοποθεσία στη δυτική έρημο του Ιράκ αφού συνέλαβε δύο Ιρακινούς, έναν άνδρα και μια γυναίκα, που ανήκαν στον «εσωτερικό κύκλο» του, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Συντονιζόμασταν διαρκώς με τη CIA παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες που διαθέτει η Ιρακινή Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για τις κινήσεις του Μπαγκντάντι και το μέρος όπου κρύβεται», δήλωσε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε «αυτή η συνεργασία ήταν επιτυχής και επιτεύχθηκε ο τελικός στόχος που ήταν να φονευθεί ο Μπαγκντάντι».


Διάφορα Άρθρα