Χείμαρρος ο πρώην υπουργός Άμυνας Επίτιμος Α/ΓΕΣ Στρατηγός ε.α Φραγκούλης Φράγκος
«Το ρωσικό αεροσκάφος κινείτο εντός του συριακού εδάφους, πήγαν από πίσω του και, όπως ομολόγησε ο Νταβούτογλου, έδωσε εντολή για κατάρριψη. Επομένως είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχε πρόθεση να καταρριφθεί. Και γνώριζαν πολύ καλά τι κατέρριπταν».
Αυτά αναφέρει ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ και υπουργός Άμυνας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμένου, στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος, μιλώντας στο «Ράδιο 9,84» της Κρήτης και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη.
Στη βαρυσήμαντη συνέντευξή του, μεγάλα τμήματα της οποίας δημοσιεύουμε σήμερα, ο κ. Φράγκος επισημαίνει τις συνέπειες στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τους τούρκους, ενώ υπογραμμίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την Ελλάδα, προτείνοντας συγκεκριμένες δράσεις.
«Έρχεται και ο «σουλτάνος» Ταγίπ Ερντογάν και λέει «θα ξανακάνουμε το ίδιο αν μας παραβιάσετε τον εθνικό εναέριο χώρο». Από την άλλη, η ελληνική πλευρά σιωπά», λέει ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ και συνεχίζει:
«Οι παραβιάσεις είναι καθημερινές. 2.500 – 3.000 παραβιάσεις. Εάν κοιτάξετε την ιστοσελίδα του ελληνικού ΓΕΕΘΑ υπάρχουν τα στατιστικά στοιχεία συνολικά όλων των τελευταίων ετών. Πάρτε τα από το 2009 έως σήμερα. Θα δείτε, λοιπόν, ότι υπάρχουν υπερπτήσεις και πάνω από κατοικημένους τόπους, όχι απλώς πάνω από τα ναυτικά μίλια που αμφισβητούν.
Κι εδώ είναι η μεγάλη υποκρισία της Τουρκίας. Μας έχει κηρύξει casus belli από το 1996, όταν το διεθνές δίκαιο της θάλασσας μας επιτρέπει να πάμε από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια σε όλη μας την περιοχή και όχι μόνο στο Αιγαίο.
Θα ήταν τραγικό σφάλμα εάν το κάνουμε μονάχα σε μία περιοχή, για παράδειγμα στο Ιόνιο ή στο Κρητικό Πέλαγος, και από την άλλη μεριά να το αφήσουμε στα 6. Οι ίδιοι έχουν δώσει 12 ναυτικά μίλια για τη δική τους κυριαρχία και στον Εύξεινο Πόντο και στη Μεσόγειο.
Ως τρομοκράτες της περιοχής, μας απαγόρευσαν να κάνουμε τη χρήση ενός νόμιμου δικαιώματός μας που απορρέει από το διεθνές δίκαιο. Δεν διανοείται κανένας σ’ αυτόν τον τόπο να πει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αποκλείεται να ανοίξει οποιοδήποτε ενταξιακό κεφάλαιο, διότι απειλούμεθα από μία χώρα η οποία θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε. Όσες χώρες μπήκαν ως μέλη την Ε.Ε. πάντα παραιτούντο οποιωνδήποτε εδαφικών διεκδικήσεων.
Εδώ όχι μόνο δεν έχουμε παραίτηση από τις εδαφικές διεκδικήσεις, έχουμε και απειλή πολέμου! Με την ίδια τεχνική, λοιπόν, τι πετύχανε; Φινλανδοποίηση της ελληνικής πολιτικής. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί οι πολιτικοί μας έχουν τέτοια υποχωρητικότητα. Τι φοβούνται; Ποιος φοβούνται;»
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και ο διάλογος που ακολουθεί:
Μήπως τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία, στα φόρουμ είτε του ΝΑΤΟ είτε της Ε.Ε, να πούμε το εξής απλό: Τι θέλετε να κάνουμε που ημερησίως γίνονται παραβιάσεις;
Αυτό δεν το έχουμε πληρώσει μονάχα με καταρράκωση της εθνικής μας αξιοπρέπειας, το πληρώνουμε καθαρά με έξοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τις αναχαιτίσεις. Σε μία χώρα που αυτή τη στιγμή χειμάζει οικονομικά, έχουμε αυτούς τους θρασύτατους γείτονες να λένε ότι υπερασπίζονται τα εθνικά τους κυριαρχικά δικαιώματα κα τον εναέριο χώρο τους. Όταν ο εθνικός εναέριος χώρος –αν δεχθούμε τη δική τους άποψη, γιατί υπάρχει και η ρωσική, ότι δεν μπήκαν ποτέ- παραβιάστηκε για 17 δευτερόλεπτα, καταρρίπτεις αμέσως ένα αεροσκάφος αγνώστου ταυτότητας που συνεχίζει σε άλλο έδαφος και δεν ζητάς συγνώμη;
Αν μιλάμε για στοχοποίηση, είναι η πάση θυσία προσπάθεια να διαιρέσουν τη Συρία, να δημιουργήσουν έναν δίαυλο –κι αυτό το έχει κάνει ο ISIS, αυτό το «κράτος» των τζιχαντιστών- ώστε τα πετρέλαια από Κιρκούκ και Μοσούλη να βγουν κατευθείαν στη Μεσόγειο. Κι από την άλλη πλευρά ο Μπαρζανί, ο ηγέτης του Ιρακινού Κουρδιστάν, έχει επωφεληθεί και είναι πλούσιος πλέον διότι πουλάει πετρέλαιο, όμως και το ISIS πουλάει πετρέλαιο και οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν ξαφνικά 150 φορτηγά μεταφοράς καυσίμων ότι είναι με πετρέλαιο του ISIS. Λες και τόσο καιρό δεν το ήξεραν. Εδώ υπάρχει μεγάλη υποκρισία…
Επειδή γνωρίζετε πολύ καλά την τουρκική πραγματικότητα, θεωρείτε ότι μόνο η Τουρκία κάνει λαθρεμπόριο με τους τζιχαντιστές ή κάνει και η Ευρώπη;
Το λαθρεμπόριο είναι μία άλλη μεγάλη ιστορία. Κανένας δεν ξέρει τίποτε. Όταν είναι να μπουν χρήματα στην τσέπη κάποιων συγκεκριμένων παρεΐστικων συμφερόντων, τα οποία είναι σε παγκόσμια συνεννόηση, η υποκρισία δίνει και παίρνει. Εκείνο όμως που έχει συνέπεια στην όλη περιοχή είναι ότι είπε τελικά ο Πούτιν πως πρέπει να συνεργαστούμε για να χτυπήσουμε το ISIS. Ποιος το δημιούργησε; Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί;
Μήπως να έχουμε περαιτέρω περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιστολή των ελευθεριών σε ολόκληρο τον κόσμο; Μήπως θέτουν ως πρόσχημα τα θέματα ασφαλείας για να αρχίσει μία πολεμική εναντίον 1,8 δισεκατομμυρίων απλών ανθρώπων οι οποίοι έτυχε να έχουν διαφορετικό θρήσκευμα από εμάς; Γιατί εδώ πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε. Ας μην πέσουμε κι εμείς στην παγίδα ότι όλοι οι μουσουλμάνοι είναι το ίδιο. Η Ρωσία ήδη χτύπησε ένα καμπανάκι στην Τουρκία, λέγοντας ότι το 15% των προϊόντων της δεν πληροί τις ρωσικές προδιαγραφές.
Και είναι η μεγαλύτερη από πλευράς εξαγωγών χώρα, δεύτερη κατά σειρά όσον αφορά στη Ρωσία. Και εκατομμύρια ρώσοι τουρίστες οδεύουν προς τα εκεί. Μια και μιλάμε και στην Κρήτη, θα πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχει χειμερινός τουρισμός από πλευράς ρώσων πολιτών, οι οποίοι πηγαίνουν στην Αττάλεια και στα υπόλοιπα τουριστικά μέρη της Τουρκίας. Μήπως πρέπει να δούμε κι εμείς τα δικά μας συμφέροντα; Μήπως πρέπει κι εμείς να κάνουμε μία στροφή και να πούμε «είστε όλοι ευπρόσδεκτοι εδώ» κα να επωφεληθούμε τουριστικά;
Ποιος θα τα κάνει αυτά; Εδώ το πολιτικό σύστημα δεν λέει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι να δει τι γίνεται στη γειτονιά του… Τι γίνεται με τους πρόσφυγες; Τι γίνεται με τις παραβιάσεις; Ποιος είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ; Ποιος είναι ο ρόλος της Ε.Ε.; Τι θα γίνει με τα πρωτόκολλα που θέλουν να ξεπαγώσουν;
Λοιπόν, να τα πιάσουμε ένα-ένα τα θέματα. Η πολιτική μας είναι στη δύση της, το πολιτικό σύστημα δηλαδή δύει. Όταν δύει ο ήλιος, η σκιά που αφήνουμε εμείς είναι μεγάλη. Αυτοί οι οποίοι είναι πολιτικοί νάνοι τώρα έχουν τεράστια σκιά και νομίζουν ότι είναι κάποιοι…
Προσφυγικό
Όταν δίνεις ως Ε.Ε. κι έχεις κι εσύ συμμετοχή ως Ελλάδα, 3 δισ. στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, γιατί δεν πατάς πόδι και να πεις ότι οι έλεγχοι ταυτοποίησης πρέπει να γίνονται σε τουρκικό έδαφος; Πήραν τα χρήματα. Μόνο σε 250.000 έχουν εξασφαλίσει όμως ένα, θα έλεγα, ανεκτό τρόπο διαβίωσης. Οι υπόλοιποι περιφέρονται ως αγέλες ανθρώπων μέσα στην Τουρκία και τους εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο.
Τους απομυζούν και τα τελευταίο τους ευρώ ή δολάριο. Κι από την άλλη μεριά τους μπάζουν στο Αιγαίο κι έρχονται οι Ευρωπαίοι να μας κουνούν το δάχτυλο: «Γιατί δεν κάνετε κοινές περιπολίες Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και Τουρκική Ακτοφυλακή;», «γιατί τους αφήνετε να πνίγονται;»… Εδώ κι αν είναι υποκρισία! Ξέρουν πολύ καλά, ότι, εφόσον γίνει ταυτοποίηση από την απέναντι πλευρά, θα πάνε ελληνικά καράβια, θα τους μεταφέρουν στα οδικά τέρματα και θα οδηγηθούν εκεί που ζητούν αυτοί οι οποίοι πήραν άσυλο. Και να μην μας λέει η Γερμανία ότι το 23% των διαβατηρίων ήταν πλαστά.
Γιατί εμείς οι ανόητοι με το Δουβλίνο, το πρώτο και το δεύτερο και το τρίτο, καταλήξαμε να δεχόμαστε όλους όσοι αυτοί δεν θέλουν κι αυτοί έχουν την πολυτέλεια να δίνουν επιλεκτικά άδειες παραμονής στις χώρες τους. Και γιατί, αλήθεια, δεν τους στέλνουν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται ή στη χώρα από την οποία εστάλησαν, δηλαδή την Τουρκία; Πρέπει να είναι οπωσδήποτε σε χώρα – μέλος της Ε.Ε. Το ένα είναι αυτό. Άρα το προσφυγικό δεν το αντιμετωπίσαμε καθόλου. Και τους κάναμε κι ένα δώρο στους απέναντι με την επίσκεψή μας. Τι την θέλαμε την επίσκεψη;
Κυριαρχικά δικαιώματα
Αυτομάτως πρέπει να τεθούν όλα κα σε ΝΑΤΟ και σε ΕΕ και όχι μόνο εκεί. Πρέπει να πάμε και στον ΟΗΕ και να πρέπει να παραπέμψουμε τους Τούρκους και στο Διεθνές Δικαστήριο, διότι όταν λένε ότι αυτοί υπερασπίζονται τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στον εθνικό εναέριο χώρο, εμείς τι υπερασπιζόμαστε; Σε σχέση με τα χωρικά μας ύδατα, αν τα ορίσεις δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ελεύθερη ναυσιπλοΐα. Ίσα-ίσα, διευκολύνεις, γιατί έχουν ξεκαθαρίσει και τα θέματα έρευνας και διάσωσης. Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα η οποία δεν έχει αναγνωρίσει τα δίκαια της θάλασσας. Τα έχουν αποδεχθεί 145 χώρες πλην της Τουρκίας.
Ελάτε στη θέση του Έλληνα πιλότου που ακούει τον Νταβούτογλου να λέει ότι προασπιζόμαστε τα εθνικά μας συμφέροντα και γι αυτό ρίξαμε το αεροσκάφος…
Του Έλληνα ιπτάμενου το ηθικό είναι τεράστιο, αρκεί να δείτε τι έχει γράψει: «Δεν με νοιάζει κι αν μου δώσετε ούτε ένα ευρώ, εγώ θα είμαι εκεί ψηλά, θα πετάω, θα αντιμετωπίζω και θα αναχαιτίζω και θα σέβομαι πάντα τις διαταγές των ανωτέρων μου»
. Διότι είναι, πάνω από όλα, στρατιώτες, εκπαιδευμένοι, πιστοί σε αυτά που τους λέει η ελληνική πολιτεία και δεν ενεργούν αυτοβούλως. Διότι εάν αυτά τα παιδιά ξέφευγαν και δεν υπάκουαν σε διαταγές, θα είχαμε φτάσει πολλές φορές στη σύρραξη. Προσωπικά θαυμάζω την αυτοκυριαρχία τους, το επίπεδο εκπαίδευσής τους. Οι ίδιοι οι Ισραηλινοί, το Γενικό τους Επιτελείο, σε συνεκπαίδευση με τους Έλληνες πιλότους, είπαν ότι σε 48 ώρες ισοπεδώνετε τη γείτονα, διότι ποιοτικά ξέρουν και τους μεν και τους δε. Συνεκπαιδεύονταν πέρσι Τουρκία και Ισραήλ. Το θέμα όμως είναι να ζήσουμε ειρηνικά στην περιοχή.
Να σταματήσουν να φεύγουν δισεκατομμύρια εκεί που ανοήτως τα χρησιμοποιούν και οι δυο πλευρές. Κα το λέω εγώ, ένας στρατιωτικός, διότι δεν μπορεί να είσαι και στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. και επιτέλους αυτοί οι «τρομοκράτες», αυτοί οι προβοκάτορες της περιοχής να δίνουν διαφορετικές εξηγήσεις όποτε τους συμφέρει. Δεν θέλουν να μας αφήσουν να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων στην περιοχή μας. Κι αυτοί αλλά και άλλοι. Και το «και άλλοι» το ξέρετε καλύτερα από εμένα…
Η Τουρκία ό,τι έκανε το έκανε από μόνη της, επειδή θεωρεί ότι τη βγάζουν έξω από το γεωπολιτικό παιχνίδι οι μεγάλοι; Δεν είχαν υπόψη τους τουλάχιστον οι αμερικανοί, για να μην πω και άλλους, ότι θα χτυπήσουν;
Ας δεχτώ ότι δεν ήξεραν ότι θα χτυπήσουν. Το ότι δεν τους καταδίκασαν οι άλλοι όμως, το ότι δεν ζήτησαν απευθείας συγνώμη από τη Ρωσία, παρά έτρεξαν και μυξοκλαίγανε στο ΝΑΤΟ, αυτό δείχνει πόσο «τσαμπουκάδες» και «άντρες» είναι αυτοί οι κύριοι. Μια ζωή κρύβονταν.
Ο «επιτήδειος ουδέτερος» πίσω από τις «φούστες» των Ευρωπαίων και των αμερικανών. Τη δουλειά τους την κάνουν, αλλά κάποιος πρέπει να τους βάλει σε τάξη. Και η χώρα που μπορεί να τους βάλει σε τάξη είναι η Ελλάδα. Η οποία έχει όλα τα δίκαια με τα μέρος της. Αρκεί να τολμήσουμε. Κι εγώ δεν είμαι πολεμοκάπηλος. Πήγαινε, λοιπόν, στα διεθνή φόρουμ και χτύπα τους! Πάει για 17ο κεφάλαιο; Casus Belli! Ή το παίρνετε πίσω ή δεν προχωράει τίποτα. Τι θα μας κάνουν;
Σε περίπτωση κλιμάκωσης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, η Ελλάδα αν της ζητηθεί η συνδρομή της από το ΝΑΤΟ για την προστασία της Τουρκίας, κάνοντας επίκληση στο άρθρο 5, θα πρέπει να το αποδεχθεί;
Η Ελλάδα έχει δική της εθνική εξωτερική πολιτική. Και νοημοσύνη. Στον «τρομοκράτη» της περιοχής και σε αυτόν που σε έχει απειλήσει με casus belli δεν συμπαρίστασαι με τίποτα.
Αν γίνει σωστός γείτονας και μία φίλη χώρα που σέβεται τους κανόνες, που θα ζητήσει συγνώμη για τη Γενοκτονία, που θα αποδώσει περιουσίες των Ελλήνων που ξερίζωσε, που θα αποσύρει τους 45.000 Τούρκους στρατιώτες από την Κύπρο και θα εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο και στη θάλασσα και οπουδήποτε αλλού, τότε, ναι, να είμαστε κοντά τους.
Και το «κοντά τους» σημαίνει ότι δεν θα συμμετέχουμε και σε πολεμικές επιχειρήσεις απλώς επειδή είμαστε κοντά και έχουμε και καλές διόπτρες να παρακολουθούμε τι θα γίνεται εκεί. Διότι όταν τα βουβάλια τσακώνονται, τα βατράχια σκοτώνονται. Εμείς δεν έχουμε καμία τέτοια έλλειψη λογικής να παίξουμε τον ρόλο του βατράχου στην περιοχή.
Θλιβερή πρωτιά: Τα καλύτερα μυαλά μας φεύγουν στο εξωτερικό…
Μιλάμε για 350.000 παιδιά. Όσο πικραμένα και να είναι, όσο οργισμένα και να είναι, δεν πρέπει να τα χάσουμε. Γι αυτό και θα πρέπει να μετέχουν στα κοινά της χώρας και να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι όπου κι αν βρίσκονται. Δεν είναι δυνατόν εκατομμύρια Έλληνες να μετακινούνται τρεις φορές το χρόνο γιατί έτσι μας ήρθε να κάνουμε εκλογές κάθε τρίμηνο και να ψηφίζουμε. Ακόμα και η Τουρκία, στις τελευταίες εκλογές, προέβλεψε να μπορεί ο κάθε Τούρκος πολίτης να ψηφίσει.
Είπαν οι Κούρδοι ανοίξτε όσες περισσότερες κάλπες μπορείτε στη Γερμανία για να ψηφίσουν από εκεί και να μην πέσει κάτω από το 10% το κουρδικό κόμμα. Επιτέλους, πρέπει να φύγουμε και λίγο από την εσωστρέφεια. Να γίνουμε πραγματικοί Έλληνες, όπως ήμασταν όλα τα χρόνια που περάσανε, τα χιλιάδες χρόνια εννοώ. Που βλέπαμε τη γη σαν ένα δικό μας μεγάλο πεδίο δράσης.
Μήπως τελικά δεν είναι συνωμοσία, αλλά υπάρχει πράγματι ένα καλά και επί χρόνια επεξεργασμένο σχέδιο να τελειώνουμε μ’ αυτό το «μαγαζί γωνία», την Ελλάδα;
Δεν μου αρέσει να είμαι συνομωσιολόγος, αλλά όταν τα γεγονότα οδηγούν εκεί, τότε αυτά τα γεγονότα πρέπει να τα χτυπήσεις στη ρίζα τους. Και για να μπορείς να τα χτυπήσεις στη ρίζα, το πρώτο και σημαντικότερο εφόδιο από όλα είναι η Παιδεία. Έτσι όπως λειτουργεί σήμερα η Πολιτεία, η μεγάλη ευθύνη πέφτει στις οικογένειες, πέφτει στην Εκκλησία, πέφτει στον καθένα έναν από εμάς που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα.
Το θέμα είναι ότι, εάν δεν μορφωθείς, εάν δεν γνωρίζεις την ιστορία σου, εάν δεν γνωρίζεις με ποιόν τρόπο προσπάθησαν πάντα να σε διαλύσουν και πως εκ των έσω πέφτουν τα κάστρα, τότε είναι βέβαιο ότι οδηγούμεθα σε αυτό που αναφέρετε. Δεν θέλω να είμαι δυσοίωνος. Πιστεύω στις δυνατότητές μας, γι αυτό πεποίθησή μου είναι ότι πρέπει να συνενώσουμε τους Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται, με δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς. Δεν έχουμε περιθώριο να «θυσιάσουμε» κανέναν.
Την πατρίδα σου ή την αγαπάς ή δεν την αγαπάς. Και να πούμε κι αυτό που λένε οι γείτονες: «Ο τσε βατάν», «Πρώτα η πατρίδα». Πρώτα, λοιπόν, η πατρίδα μας και μετά όλα τα υπόλοιπα. Και τότε θα τα βρούμε…
Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 317