Η επιχείρηση «Ασπίδα» κατά της λαθρομετανάστευσης στον Εβρο τέθηκε σε εφαρμογή τον Αύγουστο του 2012.
Με κατάρρευση απειλείται η επιχείρηση «Ασπίδα» για τη δίωξη της παράτυπης μετανάστευσης στον Εβρο, λόγω αδυναμίας της ΕΛ.ΑΣ. να καταβάλει εκτός έδρας αποζημιώσεις στους συνοριακούς φύλακες.
Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένη πηγή, από το σύνολο των 611 αστυνομικών που είχαν αποσπαστεί για τις ανάγκες της επιχείρησης στις αστυνομικές διευθύνσεις Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, οι 299 αναμένεται να «αποδεσμευθούν» και να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις, καθώς το κονδύλι που απαιτείται για την παραμονή τους στον Εβρο (περίπου 120.000 ευρώ) δεν υπάρχει. Οι υπόλοιποι 312 αστυνομικοί θα παραμείνουν εθελοντικά, δηλαδή δίχως να εισπράττουν πρόσθετη αποζημίωση.
Οι 249 από αυτούς υπηρετούν ως αποσπασμένοι στην αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας και οι υπόλοιποι 65 στην Α.Δ. Αλεξανδρούπολης. Υπεβλήθη πρόταση προς το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να γίνει ανακατανομή των συνοριακών φρουρών μεταξύ των δύο διευθύνσεων, ούτως ώστε να καλυφθούν κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερα τα κενά που θα δημιουργηθούν στην επιτήρηση της ελληνοτουρκικής μεθορίου. Αστυνομικοί που μετέχουν στην «Ασπίδα» αποκαλύπτουν στην «Κ» ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι αναμένεται αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, και μέσω Εβρου.
Η επιχείρηση «Ασπίδα» τέθηκε σε εφαρμογή τον Αύγουστο του 2012 και χρηματοδοτείτο από κοινοτικά κονδύλια, στο πλαίσιο προγράμματος της Ε.Ε. για την περίοδο 2007-2013. Ωστόσο, το πρόγραμμα εκπνέει σήμερα και ενώ ήταν γνωστή ήδη από τον Ιούνιο του 2014 η απαίτηση της Κομισιόν η Ελλάδα να συστήσει νέα, ενιαία αρχή για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προκειμένου να εκταμιεύσει πόρους από το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 2014 – 2020, το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα.
Για τον ίδιο λόγο, λίγο έλειψε να ανασταλεί η λειτουργία των κέντρων κράτησης που λειτουργούν ανά την Ελλάδα, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα να καλυφθούν τα έξοδα για τη σίτιση των κρατουμένων, που επίσης καλύπτονται από κονδύλια της Ε.Ε.
Ωστόσο, μόλις χθες με παρέμβαση του γ.γ. συντονισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Τζανέτου Φιλιππάκου η κυβέρνηση προχώρησε -με τη διαδικασία του κατεπείγοντος- στην εκταμίευση 6 εκατ. ευρώ από τον εθνικό προϋπολογισμό προκειμένου να καλυφθούν, μέχρι το τέλος του έτους, οι δαπάνες σίτισης των λαθρο μεταναστών.
Στη δέσμευση του κονδυλίου συνηγόρησε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό θα επιστραφεί όταν και εφόσον αποκατασταθεί η ροή χρημάτων από την Κομισιόν.
Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» (20/6), τα χρήματα που η Κομισιόν έχει δεσμεύσει για τη χρηματοδότηση δράσεων το διάστημα 2015-2020 ανέρχονται σε 490 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό, μαζί δηλαδή με την εθνική συμμετοχή, αγγίζει τα 590 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξηγεί στην «Κ» ότι μετά την ενοποίηση των ευρωπαϊκών ταμείων Ενταξης, Προσφύγων και Επιστροφών (άνοιξη του 2014), η Ελλάδα όφειλε να δημιουργήσει νέα, ενιαία διαχειριστική αρχή που θα αντικαθιστούσε τις επιμέρους αρχές των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη.
Ενώ η διαδικασία έπρεπε να έχει ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2014, μέχρι την 20ή Μαρτίου 2015 η κυβέρνηση δεν είχε ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες για τη σύσταση υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Η ίδρυση της Διαχειριστικής Αρχής προβλεπόταν στο νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια (άρθρο 10), η ψήφιση επί των άρθρων του οποίου ακόμη εκκρεμεί. Για τον ίδιο λόγο αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας και το πρόγραμμα «εθελοντικών επιστροφών» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης μέσω του οποίου επέστρεψαν, τον τελευταίο χρόνο στις χώρες τους 6.500 λαθρομετανάστες. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ήδη προτείνει δράσεις στην Κομισιόν, η οποία δεν έχει αρχίσει ακόμη τη διαδικασία αξιολόγησής τους.
kathimerini.gr