Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία απο το ΥΠΕΘΑ για την αναβάθμιση των F-16 σε Viper

Αίσθηση προκάλεσε στην Βουλή η πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου να καταθέσει το βράδυ της Δευτέρας, 7 Ιανουαρίου 2019, τροπολογία για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, επί της ουσίας, για την αναβάθμιση των F-16, ύψους 230 εκατ. ευρώ.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΑ για το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Μετασχηματισμού (SACT) και του ΥΠΕΘΑ για την τοποθέτηση εθνικού αντιπροσώπου στο στρατηγείο της SACT, προβλέπει ότι για τις ανάγκες υλοποίησης του προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που υπογράφηκε το 2018 με τις ΗΠΑ, γίνεται αποδεκτή η προσφορά της Lockheed Martin ως αποκλειστικού κατασκευαστή για «προγράμματα επ’ ωφελεία του ΥΠΕΘΑ και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ως απαραίτητο μέτρο για την εγκαθίδρυση και συντήρηση εγχώριας τεχνολογικής – βιομηχανικής βάσης και με σκοπό την προστασία ουσιωδών συμφερόντων της χώρας».

Το ύψος των προγραμμάτων αυτών ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ και αφορούν: την εγκατάσταση συλλογών αναβάθμισης αεροσκαφών από την ΕΑΒ, την κατασκευή επιπλέον υπερσυγκροτημάτων αεροσκαφών από την ΕΑΒ, την κατασκευή καλωδιώσεων αναβάθμισης αεροσκαφών, την παροχή τεχνικής υποστήριξης, την συναρμολόγηση και τις δοκιμές ηλεκτρονικών αεροσκαφών, την εργοστασιακή συντήρηση κινητήρων για την κάλυψη άμεσων επιχειρησιακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων κλπ.

Όπως τονίζεται εξάλλου, η αποδοχή της προσφοράς αυτής «καθίσταται επωφελής και αναγκαία για την εγκαθίδρυση και διατήρηση εγχώριας τεχνολογικής – βιομηχανικής βάσης που θα διασφαλίζει την άμεση και στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ανταπόκριση υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων».

Την τροπολογία-προσθήκη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο σχέδιο νόμου «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Μετασχηματισμού (SACT) και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας σχετικά με την τοποθέτηση Εθνικού Αντιπροσώπου Συνδέσμου στο Στρατηγείο της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού και των ανταλλαγεισών επιστολών περί παράτασης της ισχύος του ανωτέρω Μνημονίου», συνυπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.